Meny

Britisk avis advarer mot diplomatisk krise med USA

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

London (NTB): Den konservative britiske avisen Sunday Telegraph frykter at et samarbeid mellom Donald Trump og Vladimir Putin kan føre til en diplomatisk krise mellom USA og Storbritannia om Syria.

Britiske tjenestemenn innrømmer at landet har noen «svært vanskelige» samtaler med USAs neste president i vente, skriver Sunday Telegraph. Trump har antydet at han kan trekke sin støtte til opprørsgrupper i Syria og gå sammen med Russland og konsentrere seg om å bekjempe IS. Han har tidligere sagt at det hadde vært fint om USA og Russland sammen kunne «banke IS».

Dette står i skarp kontrast til den britiske linjen. Statsminister Theresa May har beskyldt Assad-regimet for å begå «grusomme voldshandlinger» og mener en langsiktig løsning for Syria må være «uten Assad». Utenriksminister Boris Johnson har beskyldt Russland for krigsforbrytelser etter at hundrevis av sivile er drept i angrep.

Britene er innstilt på å bruke de neste månedene før Trump inntar Det hvite hus til å overbevise ham om hvor viktig det er å fjerne Assad fra makten i Syria.

Trump har tidligere sagt at hans syn på situasjonen i Syria skiller seg fra mange andres.

– Min holdning er at her kjemper du mot Syria, mens Syria kjemper mot IS, og du må bli kvitt IS, sa han i sitt første intervju med Wall Street Journal. Han påpekte også at Russland er helt på linje med president Bashar al-Assads styre og at dersom USA angriper det syriske regimet «vil vi ende opp med å kjempe mot Russland».

Populært