Meny

Nordiske politifagforenigner advarer mot politikrise

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Lederne fra politiforbundene i Norden advarer mot en politikrise i Europa. De mener avstanden mellom innbyggerne og politiet øker og at nye politiske modeller er problemet.

– Politiet i Norden er innbyggernes politi. Ikke konsulenthusenes. Likevel lar vi fortsatt konsulenthusene styre politiet vekk fra innbyggerne, samfunnet og den tilliten som er løsningen på utfordringene, skriver fagforeningslederne i en kronikk i Aftenposten. Norge er representert ved leder Sigve Bolstad i Politets Fellesforbund.

Sammen spør de hvordan det kan ha seg at velferdsstat etter velferdsstat har skåret ned fagkompetanse, nærhet og antall politifolk, samtidig som utryggheten og truslene mot demokratiet stiger.

– Det er galskap. Det må stoppe. Lytt til de ansatte. Bruk nærheten og kompetansen. Få respekten og tilliten til politiets fagkompetanse tilbake – og slutt å selge den i biter til private tilbydere.

Politilederne peker på den offentlig styringsformen New Public Management som en del av problemet.

– I New Public Management kommer ikke innbyggerne først. Det gjør firkanter, planer og konsulentrapporter som skal ligge til grunn for produksjonen i offentlig sektor. Politiet skal innrettes som en produksjonsfabrikk, der alt måles, heter det i kronikken. (©NTB)

Populært