Meny

Professorer mener politiet i Bergen bryter loven

Praksisen med å overse store narkotikasaker i Bergen er ikke lovlig, mener jussprofessorer. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Jussprofessor Jan Petter Rui ved Universitetet i Bergen mener bergenspolitiets praksis strider mot loven, dersom det som står i varselet politimester Kaare Songstad fikk 21. april i år er korrekt.

– Det klare utgangspunktet er at påtalemyndigheten har en plikt til å forfølge straffbare forhold, sier jussprofessor Jon Petter Rui ved Universitetet i Bergen til VG.

I den 52 sider lange varslingsrapporten trekker politimannen fram en rekke eksempler der politiet er blitt bedt om å unnlate å gripe inn mot grov narkotikakriminalitet. Påtalemyndigheten har ifølge professoren en snever adgang til å gjøre unntak av kapasitetsgrunner, men slike henleggelser kan bare gjøres for saker av «mindre alvorlig karakter».

Rui får støtte av professor Alf Petter Høgberg ved juridisk fakultet i Oslo.

– Dersom det som står i varselet er riktig, ser politiet bort fra kriminalitet med streng strafferamme. Det er ikke lovlig, sier Høgberg, som er ekspert på strafferett og straffeprosess.

– Man kan ikke bare avkriminalisere hele narkotikafeltet i et politidistrikt, sier han. (©NTB)

Populært