Tre delstater stemte for styrking av dødsstraff

Ingen delstater i USA henretter flere enn texas. Nå er også Nebraska blitt en dødsstraffstat. Arkivfoto: Fengselsvesenet i Texas / Reuters / NTB scanpix
Ingen delstater i USA henretter flere enn texas. Nå er også Nebraska blitt en dødsstraffstat. Arkivfoto: Fengselsvesenet i Texas / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

San Francisco (NTB-AFP): Nebraska gjeninnfører dødsstraff etter valget tirsdag. I Oklahoma og San Francisco skal prosessen fra dødsdom til henrettelse gå raskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om det meste havnet i skyggen av presidentvalget og kongressvalgene tirsdag, var det en rekke andre store og små saker det ble stemt over. I Nebraska, Oklahoma og California skulle velgerne blant annet ta stilling til dødsstraff.

2016 ligger an til å bli året med færreste henrettelser i USA siden 1991, men i Nebraska gikk 61 prosent av velgerne inn for å gjeninnføre dødsstraff. Den siste henrettelse i delstaten ble gjennomført i 1997. Selv om dødsstraff igjen er på bordet, så har Nebraska ingen prosedyrer for henrettelser og heller ikke for å anskaffe kjemikaliene som brukes i giftsprøytene ved henrettelser. Det siste er et problem for nesten samtlige 31 dødsstraffstater, blant annet fordi de farmasøytiske firmaene nekter å selge medikamenter som brukes til å ta livet av dødsdømte.

Oklahoma praktiserer allerede dødsstraff, og der handlet valget blant annet om å redusere forsinkelsene før dødsdømte blir henrettet. Med et flertall på 65 prosent stemte velgerne for å grunnlovsfeste dødsstraff i delstaten, noe som vil gi færre ankemuligheter for dødsdømte. I tillegg tillater en ny lov at staten kan benytte «enhver henrettelsesmetode som ikke er forbudt i henhold til USAs grunnlov». Myndighetene håper å kunne bruke kvelning med nitrogen som metode.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velgerne i California skulle stemme over et forslag om å avskaffe dødsstraff og et annet forsalg om å begrense ankemulighetene og få en raskere prosess fram mot henrettelse. Bare det siste ble vedtatt. Delstaten har ikke henrettet noen på et tiår, men har flest innsatte som sitter på dødscelle, totalt 741.

Dødsstraff var ikke noe stort tema i presidentvalgkampen ettersom verken Donald Trump eller Hillary Clinton er imot straffeformen. USA er ett av få større industriland som praktiserer dødsstraff. I fjor ble 28 mennesker henrettet i USA, færre enn noen gang siden 1991. Bare fire land – Kina, Iran, Pakistan og Saudi-Arabia – henrettet flere. (©NTB)