Meny

OPCW fordømmer Syria for bruk av kjemiske våpen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haag (NTB-AFP): Ledelsen i Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) fordømmer Syrias bruk av kjemiske våpen i borgerkrigen i landet. Også ekstremistgruppen IS får krass kritikk.

Et flertall i OPCWs eksekutivråd vedtok fredag en resolusjon der de «i de sterkeste mulige ordelag fordømmer bruken av kjemiske våpen i Syria», heter det i en uttalelse fra OPCW. Rådet viser til en felles gransking organisasjonen har gjennomført sammen med FN der konklusjonen er at «syriske regjeringsstyrker og den såkalte Islamske Stat har vært involvert i bruk av kjemiske våpen».

Kilder som var på det lukkede møtet, sier til nyhetsbyrået AFP at dette er første gang OPCW fastslår at et medlemsland har brutt Kjemivåpenkonvensjonen. Riktignok står ikke det rett ut i resolusjon, men likevel inneholder den oppfordring til Syria om å «oppfylle sine forpliktelser fullt ut».

I en rapport som kom forrige måned, konkluderte FN og OPCW med at Bashar al-Assads styrker gjennomførte tre angrep i 2014 og 2015 der landsbyer i den opprørskontrollerte Idlib-provinsen ble utsatt for tønnebomber med klor. IS brukte sennepsgass i Syria i august i fjor, ifølge den samme rapporten.

28 land i eksekutivrådet – inkludert USA, Frankrike og Storbritannia – stemte for fredagens resolusjon. Kina, Iran, Russland og Sudan stemte mot, mens ni land avsto fra å stemme. Rådet vedtok at to forskningsanlegg i Barzah og Jamrayah skal inspiseres to ganger i året og sier Syria må rette seg etter dette og legge til rette for inspeksjonene. (©NTB)

Populært