Meny

Jagland på hastebesøk til Tyrkia

Thorbjørn Jagland. Arkivfoto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ankara (NTB): Europarådets leder Thorbjørn Jagland dro til Tyrkia på én dags varsel for å diskutere en rekke klager på mulige menneskerettighetsbrudd i landet.

Jagland møtte både president Recep Tayyip Erdogan og statsminister Binali Yildirim, samt utenriksministeren, justisministeren, og EU-ministeren da han var i Tyrkia, skriver VG.

I etterkant av kuppforsøket i juli er det innført unntakstilstand i Tyrkia. Over 35.000 mennesker er arrestert, og 80.000 er fjernet fra stillingene sine, blant annet en lang rekke dommere og akademikere. Det er kommet inn over 850 klager til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg knyttet til disse utrenskningene.

– Unntakstilstanden i Tyrkia og arrestasjoner av journalister og politikere har stått øverst på dagsorden. Vi fikk vite at over 40.000 klager har kommet til grunnlovsdomstolen i Tyrkia, sier pressetalsmann Daniel Höltgen til VG på Jaglands vegne. Han sier besøket er knyttet til utviklingen i landet den siste tiden.

– Hovedpoenget var å formidle at Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) må overholdes også under unntakstilstanden, sier Höltgen.

Arrestasjonene av regimekritiske journalister, opposisjonspolitikere som ble pågrepet midt på natten forrige uke og Tyrkias planer om å gjeninnføre dødsstraff var noe av det som ble tatt opp. Jagland har tidligere sagt at gjeninnføring av dødsstraff er uforenlig med medlemskap i Europarådet. (©NTB)

Populært