Meny

Listhaug: – Presidentvalget har ikke funnet sted i en bananrepublikk

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener det er på tide «å roe gemyttene». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug ber mediene roe ned frykten for Donald Trump som ny president. 

Donald Trump er USAs neste president. Både i USA og ellers i verden har reaksjonene vært sterke etter det ble klart at eiendomsmogulen nå overtar Det ovale kontor og blir verdens mektigste. 

I Norge har flere advart mot at verdensfreden går en utfordrende tid i møte med Trump. Den påtroppende presidenten har i valgkampen lovet at det skal bygges en mur mot Mexico, at muslimer ikke skal få oppholdstillatelse, og at amerikanske arbeidsplasser skal hentes hjem. 

I går skrev Aftenpostens politiske redaktør, Harald Stanghelle, at Trump er «et eneste stort eksperiment».

– Vi er redde nå. Det har vi all grunn til når verden går av hengslene, skrev Stanghelle videre i kommentaren.

Bakgrunn: Norske aviser frykter Trump

Listhaug: – På tide å roe gemyttene

Aftenpostens forside Foto: Skjermdump

Nå ber innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) om at mediene roer situasjonen. I et innlegg på Facebook har Listhaug postet et bilde av Aftenpostens forside og retter pekefingeren mot norske medier. 

– Jeg opplever min datter kommer redd tilbake fra skolen og lurer på om det blir en ny verdenskrig og om det kommer til å bli farlig i verden fremover. Resten av barna i klassen er også redde. Jeg hører den samme historien fra omtrent alle andre foreldre jeg har snakket med. Nå er det vel på tide å roe gemyttene litt, skriver Listhaug på sin Facebook-side.

Listhaug understreker i en kommentar under innlegget at «demokratiet må respekteres».

– Presidentvalget har ikke funnet sted i en bananrepublikk men hos verdens eneste supermakt. Det har ikke vært et statskupp, men et demokratisk valg der Donald Trump er den foretrukne presidenten. Presidenten i USA er ingen diktator men styrer på bakgrunn av vedtak fattet i Representantenes hus og Senatet. 

– Merkelig av Listhaug

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Nils E. Øy. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Nils E. Øy, mener norsk presse ikke lager et skremmebilde av hvordan verden blir med Donald Trump som president.

Øy er kritisk til at Listhaug retter pekefingeren mot Aftenposten.

– Stanghelle sin kommentar er kun en konstatering av hvordan flere amerikanere og andre i verden føler det etter valget. At Listhaug velger å legge med bilde av Aftenpostens forside er merkelig og kritikkverdig, sier Øy til ABC Nyheter. 

Generalsekretæren går ut i fra at Listhaug i hovedsak mener at de man på sosiale medier bør «roe gemyttene.»

Les også: – Er USA en slags bananrepublikk?

Unicef: – Snakk med barna om valget

– Med så stort mediefokus som denne valgkampen har hatt oppfordrer vi foreldre til å snakke med barna sine om valget. Det er viktig å trygge barna på at verden ikke over natta blir et farlig sted, sier fagansvarlig i UNICEF Norge Kristin Oudmayer i en pressemelding.

Hun sier det er viktig at voksne passer på hvordan de snakker om valget og USAs nye president når barn er til stede. Man bør styre unna overdrivelser som: «Nå kan tredje verdenskrig komme når som helst» og «Dette er begynnelsen på slutten».

– Nå handler det om hvordan vi voksne takler nyheten og hvordan vi snakker om den. Barn hører mer enn det vi ofte tror. Hvis vi bruker skremmebilder, så nører det opp under barns frykt. Det må vi forsøke å unngå, sier Oudmayer i meldingen.

Les også: Politiet brukte gummikuler og har pågrepet 26

Populært