Meny

Trump-rådgiver: Bosetninger ikke til hinder for fred

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tel Aviv (NTB-DPA): Donald Trump ser ikke på de israelske bosetningene på Vestbredden som et hinder for fred, sier en av rådgiverne hans til den israelske hærens radiostasjon.

– Det er overhodet ikke Trumps syn at bosetningsaktiviteten bør fordømmes eller at den er til hinder for fred, sa Jason Greenblatt, som er en av Trumps ledende rådgivere innen Israel-relaterte saken.

Over en halv million bosettere bor på Vestbredden og i Øst-Jerusalem, som ble erobret fra Jordan i seksdagerskrigen i 1967. De fleste land regner disse bosetningene som ulovlige, og folkeretten forbyr en stat å overføre sin egen befolkning til okkupert territorium.

USA har lenge fordømt byggingen av bosetninger og regner dem som det største hinderet for å oppnå fred i Midtøsten. Israel benekter at Vestbredden er okkupert og omtaler i stedet området som «omstridt territorium». Da Barack Obama kom til makten i 2009 ba han Israel stanse utbyggingen. Den fortsatte utvidelsen av bosetningene bidro til et anstrengt forhold mellom ham og Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

Fredsprosessen i Midtøsten har stått stille lenge og Greenblatt sier Trump mener initiativet må komme fra de israelske og palestinske lederne.

– Han har ikke som mål å tvinge partene til fred, og det burde ingen andre ha som mål heller. (©NTB)

Populært