Meny

Press på Irak for å etterforske likvideringer

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mosul (NTB-DPA): Irakiske regjeringsstyrker beskyldes for å ha likvidert personer mistenkt for IS-tilhørighet uten lov og dom i nærheten av ekstremistgruppens høyborg Mosul.

Amnesty International sier torsdag at de har samlet inn beviser som antyder at opptil seks personer ble likvidert i flere landsbyer sør for Mosul fordi de var mistenkt for å ha forbindelser til IS.

– Menn i uniformer fra det føderale politiet har utført flere ulovlige drap, ved at de har pågrepet og senere kaldblodig likvidert innbyggere i landsbyene. I noen tilfeller ble beboerne torturert før de ble skutt, sier Lynn Maalouf, som er visedirektør ved Amnestys kontor i Beirut.

– Det er avgjørende at myndighetene i Irak umiddelbart får gjennomført en upartisk og uavhengig gransking av disse bruddene på folkeretten, og at de som står bak stilles til ansvar. Uten effektive tiltak for på hindre og straffe alvorlige brudd, risikerer vi at slike krigsforbrytelser gjentar seg i andre landsbyer og byer under offensiven mot Mosul, sier hun.

Operasjonen for å gjenerobre den nordirakiske byen startet i midten av oktober. Den amerikanskledede koalisjonen bidrar med luftstøtte, mens irakiske og kurdiske styrker og flere militsgrupper deltar på bakken. Ekstremistgruppen IS har kontrollert Mosul siden de erobret byen i 2014. (©NTB)

Populært