Putin gratulerer Trump

Vladimir Putin håper på godt samarbeid med Donald Trump. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over. Selv om mange er overrasket, legges det vekt på betydningen av videre internasjonalt samarbeid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de første til å gratulere Trump, var Russlands president Vladimir Putin.

– Dialogen mellom Washington og Moskva er i begge lands interesse, sa Putin, som håper han kan samarbeide med Trump, både om å bedre forholdet mellom de to landene og i internasjonale spørsmål.

Litt mer avmålt er reaksjonene fra Europa. Høflige gratulasjoner og fraser som «vi ser fram til å samarbeide med ham», går igjen.

NATO-sjef Jens Stoltenberg understreker at det er viktig å fortsatt styrke båndene mellom USA og Europa. EU-parlamentets president Martin Schulz advarer på sin side om at forholdet mellom EU og USA vil bli vanskeligere med Donald Trump som USAs president.

– Tette forbindelser mellom EU og USA er avgjørende for stabiliteten i verden, sier Schulz.

Les også: Så stor makt får Donald Trump

Europas reaksjoner

Leder for franske Nasjonal Front, Marine Le Pen, er en av dem som hyller Trumps seier. Foto: Joel Saget/AFP/NTB Scanpix
Leder for franske Nasjonal Front, Marine Le Pen, er en av dem som hyller Trumps seier. Foto: Joel Saget/AFP/NTB Scanpix

Frankrikes president François Hollande sier Trumps seier er «starten på en periode med usikkerhet», mens Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier frykter tøffere tider framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Storbritannias statsminister Theresa May er mer optimistisk og håper britene og amerikanerne fortsatt vil samarbeide tett om handel, sikkerhet og forsvar.

Trumps seier blir derimot svært godt mottatt av europeiske partier på ytterste høyrefløy. Både Marine Le Pen, leder for franske Nasjonal front, og Ungarns statsminister Viktor Orbán hyller Trumps seier. Også den nederlandske høyrepopulisten Geert Wilders er raus med gratulasjonene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tyrkias statsminister Binali Yildirim ber Trump om å utlevere den muslimske predikanten Fethullah Gülen så snart det lar seg gjøre. Ankara anklager Gülen, som bor i USA, for å ha stått bak kuppforsøket i juli.

Les også: Tysklands forsvarsminister er dypt sjokkert

Dette sier lederne i Norden

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen er spent på hva den påtroppende amerikanske presidenten vil gjøre med klimapolitikken, mens Sveriges statsminister Stefan Löfven sier valgresultatet var uventet og at mange nå kjenner på en usikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finlands president Sauli Niinistö gratulerer Trump og håper den påtroppende presidenten ikke snur ryggen til Europa og østersjøregionen.

Latvias statsminister Maris Kucinskis sier han ikke forventer endringer i USAs utenriks- og sikkerhetspolitikk, mens Litauens president Dalia Grybauskaite sier hun fortsatt må stole på at USA vil være landets sterkeste og nærmeste allierte.

(Artikkelen fortsetter under)

SE VIDEO: Donald Trumps valgseier blir møtt med både vantro, avmålt skepsis og glede verden over:

Les også: – Nattens valg er et like stort skifte som berlinmurens fall

Iran ber Trump overholde internasjonale avtaler

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif ber påtroppende president Donald Trump om å holde seg til internasjonale avtaler. Mens Japans statsminister Shinzo Abe gratulerer Trump med seieren og lover å opprettholde de tette forbindelsene mellom de to landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Filippinenes frittalende president Rodrigo Duterte, som har hatt et anstrengt forhold til Obama-administrasjonen, sier han ser fram til å få styrket båndene mellom USA og Filippinene «med gjensidig respekt for demokratiske idealer».

Les mer om USA-valget:

Ikke-politikeren inntar Det hvite hus

Tutta jublet for Trump, slettet tweet og la den ut igjen

Solberg: – Norge vil fortsette samarbeidet med USA

Leirstein: Trump er bra for verdensfreden