Ap snudde om Andøya

Et P-3C Orion fly over Andøya i forbindelse med en øvelse.
Et P-3C Orion fly over Andøya i forbindelse med en øvelse. Foto: Handout / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først ville Arbeiderpartiet redde driften av overvåkingsfly fra Andøya. Men Ap-ledelsen snudde etter å ha mottatt gradert informasjon fra regjeringen, skriver Klassekampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble klart etter at regjeringen og Ap tirsdag ble enige om en ny langtidsplan for Forsvaret. Den nye avtalen kom i stand uten støtte fra Venstre, KrF, Sp og SV.

Avisen erfarer at en delt løsning mellom Andøya og Evenes skal ha stått på en liste med elleve mål Ap ønsket å oppnå i forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret. Målene skal ha vært forankret i både sentralstyret og partiets stortingsgruppe.

Underveis i forhandlingene skal listen ha blitt kortet ned til fem mål der Andøya fortsatt var et eget punkt. Men etter å ha mottatt gradert informasjon under forhandlingene i Stortingets sikre kjellerrom, snudde Ap-ledelsen.

Ifølge avisens opplysninger skal den graderte opplysningen blant annet dreie seg om luftvern av basen.

Les også: – Nedleggelse av Andøya er en fare for demokratiet

Forhandler på spreng om Forsvaret

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen om å legge ned Andøya og flytte de norske overvåkingsflyene lenger sør til Evenes, trekkes av Ap, Høyre og Frp fram som den vanskeligste i arbeidet med forsvarsplanen.

Nedleggelsen vil få dramatiske følger for kommunen, sier ordfører Jonni Solsvik (H).

– Dersom flystasjonen legges ned, vil 20 prosent av de sysselsatte i kommunen miste jobben. Mellom 650 og 700 arbeidsplasser blir direkte eller indirekte berørt. På sikt vil 20 prosent av kommunens 5.000 innbyggerne sannsynligvis måtte flytte, sier Solsvik til NTB.