Full beredskap gjennom natten på Svalbard

Veien opp til Nybyen er en av mange veier som er stengt. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix
Veien opp til Nybyen er en av mange veier som er stengt. Foto: Torgeir Prytz / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sysselmannen opprettholder full beredskap gjennom natten i forbindelse med uværet på Svalbard. 140 personer er evakuert fra hjemmene sine, men så langt er det ikke meldt om ras eller andre skader.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det verste regnet slo inn over øysamfunnet mandag kveld. Så langt har det gått greit forholdsvis greit, og det er ikke blitt meldt inn noen alvorlige hendelser til Sysselmannen.

– Det er fortsatt mye vann, men vinden har avtatt noe. Vi opprettholder aktiv beredskap gjennom natten og er ute på runder for å sjekke forholdene, sier sysselmannsførstebetjent Bjørn Pedersen til NTB natt til tirsdag.

Oppdatering: Uværet demper seg på Svalbard

Ekstremvær

Uvanlig høy temperatur for årstiden gjør at nedbøren kommer som regn, ikke snø. I tillegg blåser det kraftig. På bakgrunn av dette valgte Sysselmannen å evakuere 140 innbyggere mandag.

– Dette er en type ekstremvær vi ikke er vant til på Svalbard, og vi er derfor usikre på hvordan dette vil slå ut i Longyearbyen. I samarbeid med skredeksperter fra NVE har Sysselmannen derfor besluttet å evakuere innbyggerne i flom- og skredutsatte områder i Longyearbyen. En rekke veier blir også stengt, sa sysselmann Kjerstin Askholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Ekstremvær på Svalbard: 140 personer er evakuert

Stor skredfare

Ifølge OBS-varselet fra Meteorologisk institutt for Spitsbergen, som gjelder fra mandag ettermiddag til tirsdag morgen, var det ventet 30 til 50 millimeter nedbør på 24 timer i området rundt Longyearbyen, men enkelte steder kan det komme over 100 millimeter. Nedbøren vil kommer som regn under 400-500 meter.

Det var også ventet sørvestlig storm utsatte steder, og det betyr fare for oversvømmelser og jord- og flomskred i bratt terreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Snøskredavdelingen i NVE varsler om stor snøskredfare for områder over 700 meter over havet på Svalbard. Det dreier seg hovedsakelig om vestlige deler av Spitsbergen. NVE benytter faregrad 4 som er den høyeste.

Evakuert og stengt

24 boliger fra Vei 222 til 228 ble i løpet av mandagen evakuert. I tillegg ble hele Nybyen og området fra kirken til og med det gamle bakeriet evakuert.

En ny vurdering av evakueringssituasjonen skal gjøres tirsdag formiddag.

– Vi vil følge situasjonen og utviklingen fortløpende, sier sysselmann Kjerstin Askholt.

19. desember i fjor omkom to personer da det gikk et større snøskred fra Sukkertoppen i Longyearbyen. Elleve hus ble ødelagt.