Lanserer bok med brannfakkel mot EU:Christian Anton Smedshaug vil ha et Europa etter EU

VIL RIGGE NED EU: – EUs frie flyt er ikke forenlig med moderne samfunn som ønsker økonomisk framgang, og slett ikke med en sosial markedsøkonomi, skriver Christian Anton Smedshaug.
VIL RIGGE NED EU: – EUs frie flyt er ikke forenlig med moderne samfunn som ønsker økonomisk framgang, og slett ikke med en sosial markedsøkonomi, skriver Christian Anton Smedshaug. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en fare nå for at EU-kommisjonen får samme rolle som politbyrået i Sovjet utover på 1980-tallet, skriver forfatter som vil gjenopplive nasjonalstatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvem er Christian Anton Smedshaug?

Christian Anton Smedshaug har siden 2011 ledet AgriAnalyse.

Han har en doktorgrad i økologi fra daværende Norges Landbrukshøgskole (2000) og hovedfag fra Universitet i Oslo. I tillegg har han grunnfag i historie og etnologi, og Hærens befalsskole for lett luftvernartilleri.

Smedshaug har utgitt flere bøker. Den siste var «Kan jordbruket fø verden? Jordbruk og samfunn i det 21. århundre» (Universitetsforlaget 2. utg. 2012). Den har også en engelsk versjon, «Feeding the World in the 21st Century» (Anthem Press, 2010).

Videre har han skrevet boka «Gjeld. Hvordan Vesten lurte seg selv.» (Res Publica 2011). Sammen med Håvard Friis Nilsen har han redigert bøkene «Folkepartiet?» (Res Publica 2007) og «Troen på markedet» (Res Publica 2011).

Smedshaug har også skrevet økologiboken Småvilt og rovvilt (Landbruksforlaget, 2002) sammen med Eigil Reimers. Han har ellers bidratt med kapitler i en rekke andre bøker.

Han har de siste årene holdt flere hundre foredrag om landbruk, politikk og økonomi og deltatt i en rekke debatter og paneler.

Kilde: AgriAnalyse

– Vi må akseptere at vi innimellom må forkaste gamle løsninger og finne nye når det viser seg at de gamle løsningene ikke leverer.

Det sier forfatter Christian Anton Smedshaug til ABC Nyheter i forbindelse med lanseringen av hans nye bok «Europa etter EU - Den norske modellen, nasjonalstaten og europeisk samarbeid».

Den kommer dagen før europaminister og EU-tilhenger Elisabeth Aspaker (H) tirsdag skal holde den halvårlige redegjørelsen om norsk europapolitikk i et Storting som, i motsetning til folkeflertallet, har et flertall for EU-medlemskap.

«Det evige spørsmålet i europeisk historie ser ut til å være hvordan de ulike nasjonalstatene skal samarbeide, og hvordan dette skal skje gjensidig berikende og ikke ved at noen brytes ned i møte med de andre.», skriver Smedshaug.

Hans svar er altså et samarbeid mellom selvstendige stater framfor modellen med stadig mer overnasjonal styring som EU har valgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Jensens rådgiver bommer på Norge

– EU skjerper konflikter i Europa

EUs frie flyt mellom stater med store økonomiske forskjeller har dessverre ikke ført til stabile økonomier, og EU har ikke sikret verken velferdsstaten eller produksjonsøkonomien som ligger til grunn for denne, hevder Smedshaug.

«Alt som kan flyttes vil med deregulering automatisk søke seg til steder med lavest lønninger og minst mulig skatt. EUs frie flyt av arbeidskraft mellom øst og vest i Europa fører til samme effekter.», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alt fra utfordringene i arbeidsmarkedet, til landbruk som sliter og oppbygging av store motsetninger mellom EU-landene, slik vi ser i innvandringspolitikk, økonomiske politikk og forholdet til Russland, er ifølge Smedshaug eksempler på at EU feiler.

– Men EU sies jo nettopp å dempe motsetningene og forhindre kriger mellom europeiske stater?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan ha skjedd i perioder. Spørsmålet er om det var nødvendig, eller bare et tillegg til det Marshallhjelpen og den disiplinerende effekten Sovjetunionen hadde til å samle Vest-Europa, svarer Smedshaug.

– Etter murens fall ser vi oppbygging igjen av mange motsetninger som EU ikke nødvendigvis bidsrar til å avhjelpe, fortsetter han.

Les også: – Norges befolknng i ferd med å bli annenrangs i EU

Foto: Stefan Wermuth / Reuters
Foto: Stefan Wermuth / Reuters

– Mer selvstendig under Sverige, enn med EØS

I boka skriver Smedshaug om å redde middelklassen ved å opprettholde nasjonalstatene og begrense EUs frie flyt.

– Men hva med dem nederst på rangstigen?

– Jeg bruker begrepet «middelklassen» om en ganske bred del av samfunnet, hvor store deler av den tradisjonelle arbeiderklassen inngår. Det moderne samfunn har trukket opp store deler av arbeiderklassen til en levestandard i det man tidligere kalte borgerskapet. Det dreier seg om hvordan man skal ivareta vanlige folks arbeidsvilkår, svarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forfatteren er det få grupper som nå unngår å merke et visst press, alt fra arbeidsfolk til ingeniører.

– Problemet er at man nå gjenskaper de problemene man hadde lagt bak seg i klassekampen, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ønsker altså å gå fra overnasjonalt EU til nasjonalstater igjen.

– Hvordan skal et enkeltland som Norge tøyle multinasjonale selskaper som Facebook og for eksempel tvinge telemonopolene til å sette ned sine roamingpriser, slik EU har fått til?

– EU har i hvert fall ikke greid å styre de multinasjonale selskapene med fri flyt, svarer Christian Anton Smedshaug.

– Tvert imot har man lagt til rette for å styre virksomheten dit det er billigst, for så å få tilgang til hele markedet, legger han til og konkluderer:

– Nettopp ved en reetablering av nasjonalstaten der virksomheter må tilpasse seg landets behov, og ikke landet som må tilpasse seg de multinasjonale selskapenes behov, kan man få det til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du taler for å reetablere nasjonalstaten. Norge har jo holdt seg utenfor EU. Har vi behov for å reetablere noe?

– Vi må reetablere nasjonalstatens strukturer: Grensekontroll, større kontroll på forholdet mellom tilbud og etterspørsel av arbeidskraft og å stå for lovgivningen selv. Vi har ikke en suveren nasjonalstat i tradisjonell forstand, sier Smedshaug.

– Vi var mer selvstendig i union med Sverige 1814-1905, enn med EØS etter 1994, konstaterer han.

Les også: TTIP-avtale kan gi Norge 1 prosent vekst og tap av suverenitet