Ingen vet hvor ISIL-lederen gjemmer seg

Mens kampene mot ISIL ved Mosul tilspisser seg har det blitt frigitt et lydopptak hvor terroristlederen Abu Bakr al-Baghdadi ber styrkene holde ut. Vestlig etterretning tror derimot ikke ISIL-lederen oppholder seg i byen, opplyser den britiske utenriksministeren Boris Johnson.
Mens kampene mot ISIL ved Mosul tilspisser seg har det blitt frigitt et lydopptak hvor terroristlederen Abu Bakr al-Baghdadi ber styrkene holde ut. Vestlig etterretning tror derimot ikke ISIL-lederen oppholder seg i byen, opplyser den britiske utenriksministeren Boris Johnson. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag skal irakiske spesialsoldater ha rykket inn i Mosul. Men ingen vet hvor et av deres hovedmål, ISIL-lederen Abu Bakr al-Baghdadi, oppholder seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I går ble det publisert et udatert lydbåndopptak med Abu Bakr al-Baghdadi, lederen av ISILs såkalte kalifat. I dette ber han sine krigere kjempe til døden og at dette var «tusen ganger bedre enn i trekke seg tilbake i skam».

Det var da nesten ett år siden sist man hørte et lydopptak med 45-åringen som regnes som ISILs leder.

Les også: Spesialstyrker rykker fram i urbane områder i Mosul

I opptaket nevnte han bare byen Niniveh, mens det har blitt tolket som en oppfordring til ISIL-soldatene i den viktige byen Mosul - blant annet fordi det var her al-Baghdadi i 2014 erklærte opprettelsen av sitt kalifat.

– Svært ironisk

Den britiske utenriksministeren Boris Johnson har senere referert til at «vestlige etterretningskilder» mener ISIL-lederen ikke lengre befinner seg i Mosul, skriver The Guardian.

Selv om Johnson ikke sier noe konkret om når al-Baghdadi eventuelt skal ha forlatt byen, mener han det er «svært ironisk» at den religiøse lederen nå oppfordrer andre til å kjempe til døden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge deltar ikke når kjemiske lagre fjernes fra Libya

Det er svært usikkert hvor al-Baghdadi oppholder seg og om han i det hele tatt er i livet. I sommer kom det for eksempel rapporter om at han skulle være skadet i et luftangrep i Irak, og lignende meldinger har også kommet tidligere.

For styrkene som kjemper mot ISIL vil han være et av de viktigste målene. I følge Reuters antok Brett McGurk, en av USAs representanter i anti-ISIL-koalisjonen, i juni at al-Baghdadi levde.

Les også: IS-lederen: – Ikke trekk dere tilbake