«Sveriges Schindler» erklært død 71 år etter han forsvant

Raoul Wallenberg fotografert på sitt kontor i Budapest i 1945. Foto: TT / NTB scanpix.
Raoul Wallenberg fotografert på sitt kontor i Budapest i 1945. Foto: TT / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stockholm (NTB-TT-Ritzau): Den svenske diplomaten Raoul Wallenberg, som reddet tusenvis av ungarske jøder under 2. verdenskrig, ble mandag erklært død av svenske myndigheter – over 70 år etter at han forsvant.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mysteriet om hva som skjedde med mannen som er blitt kalt «den svenske Oscar Schindler» står fortsatt uoppklart.

– Den offisielle datoen for hans død er satt til 31. juli 1952. Det er en ren formell dato, men vi måtte velge en dato minst fem år etter hans forsvinning, og det var tegn på at han var i live inntil slutten av juli 1947, sier Pia Gustafsson i det svenske skattevesenet.

Wallenberg, som var født i 1912, ble verdenskjent for sin innsats for å redde jøder under andre verdenskrig. Som diplomat ved den svenske ambassaden i Budapest delte han ut tusenvis av nødpass, etablerte sikre hus og lyktes med å redde titusenvis av jøder fra nazistene.

Kort tid etter at den røde armé inntok Budapest i 1945 ble han tatt til fange og ført til Sovjetunionen, der han ble fengslet i det beryktede Ljublanka-fengslet. Nøyaktig hvilken skjebne han siden led er ukjent.

Ifølge offisielle russiske meldinger døde Wallenberg i fengsel i 1947. Men ingen dokumenter har noensinne bekreftet disse opplysninger og rykter om at svensken var blitt observert innenfor det russiske fengselssystemet verserte helt fram til 1980-tallet og bidro til spekulasjoner om at han kunne være i live. (©NTB)