Moldova holder presidentvalg for første gang på 20 år

Et medlem av valgkommisjonen jobber for å forberede presidentvalget i Chisinau i Moldova. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix
Et medlem av valgkommisjonen jobber for å forberede presidentvalget i Chisinau i Moldova. Foto: Gleb Garanich / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

For første gang siden 1996 skal innbyggerne i Moldova velge landets president, ikke nasjonalforsamling.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere sovjetrepublikken, som ligger mellom Ukraina og Romania, er Europas fattigste land. I fjor ble landet rammet av en større korrupsjonsskandale da over 8 milliarder kroner forsvant på mystisk vis fra tre banker. Dette svekket tilliten til den vestligorienterte regjeringen og førte til store demonstrasjoner.

De ni presidentkandidatene har inntatt diametralt motsatte standpunkt når det gjelder hvorvidt landet bør søke østover mot Russland eller vestover mot EU.

Kandidaten som har ledet på meningsmålingene, er den russiskvennlige Igor Dodon fra Sosialistpartiet. Han har lovet at det skal holdes valg på ny nasjonalforsamling hvis han blir valgt.

Etter fjorårets korrupsjonsskandale har EU stanset bistanden til landet, noe som har ført til at innbyggerne risikerer enda større fattigdom. I dag lever cirka 40 prosent av befolkningen på mindre enn 40 kroner per dag, og en gjennomsnittlig månedslønn er på knapt 2.000 kroner, ifølge tall fra Verdensbanken.

Valglokalene vil stenge klokka 20 norsk tid, og de første resultatene er ventet rundt klokka 22. Ifølge valgkommisjonen vil valget bli overvåket av 3.200 lokale valgobservatører og 562 fra utlandet.

Les også: Denne mannen kan vippe Moldova fra EU til Russland

Personvernpolicy