Australia vil utestenge båtflyktninger på livstid

Australias statsminister Malcolm Turnbull. Foto: Reuters / NTB scanpix
Australias statsminister Malcolm Turnbull. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sydney (AFP-NTB): Australias regjering går inn for livstids utestengelse for alle flyktninger og migranter som kommer til landet i båt og uten visum.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er nødvendig å sende et absolutt, urokkelig og utvetydig budskap om at båtfolk aldri skal få tilgang til Australia, sier statsminister Malcolm Turnbull.

Til uka skal landets folkevalgte stemme over forslaget som vil nekte enhver som kommer til Australia i båt og uten visum å besøke landet igjen i framtiden, selv som turist eller i forretningsøyemed.

– Dette er en styrkeprøve mellom det australske folket – representert ved sin regjering – og kriminelle gjenger av menneskesmuglere. Omfanget av denne trusselen må ikke undervurderes. De driver en milliardforretning. Vi må stå fast og si nei til de kriminelle planene deres, sier Turnbull.

Australia har fått mye kritikk for sin asylpolitikk der asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra eller til interneringsleirer på stillehavsøyene Nauru og Manus. Selv om de blir innvilget asyl, er de allerede forhindret fra å kunne bosette seg i Australia. De kan enten reise hjem, bosette seg på Manus eller Nauru, eller et tredje land.

Den nye lovgivningen vil gjelde for dem som har oppholdt seg i mottak på Nauru og Manus fra 19. juli 2013, inkludert dem som har vendt hjem, og alle som kommer i fremtiden. Barn vil være fritatt, og myndighetene vil kunne gjøre unntak. (©NTB)