Vitner bes melde seg etter storbrann i Kristiansand

Se video:

Politiet etterlyser to personer etter storbrannen i Kristiansand natt til søndag. Tre bygg er totalskadd, og i tillegg er andre flere hus skadd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannen i Kristiansand:

* Brannen startet omtrent da klokkene ble stilt en time tilbake fra 3 til 2 i forbindelse med overgangen til vintertid natt til søndag.

* Det brant i kvartalet som er avgrenset av gatene: Vestre Strandgate, Henrik Wergelands gate, Markens gate, Kristian IVs gate.

* Henrik Wergelands gate 5 er helt nedbrent, mens nummer 7 og nummer 9 har fått store skader. Det var store åpne flammer ut mot denne gaten.

* Kvartalet består av blandet bebyggelse, inkludert enkelte gamle trehus, og ligger i Kvadraturen. Det er hovedsakelig snakk om næringsbygg.

* Thon Hotel Kristiansand, som ligger i kvartalet, og Comfort Hotel Kristiansand i nabokvartalet ble evakuert sammen med flere andre bygninger. Hotellgjestene kunne gå tilbake utpå morgenkvisten.

* Det skal ha brent i flere butikker. Det ligger blant annet en klesbutikk og en sykkelforretning på de adressene som ble brannskadd.

* En politimann ble sendt til legevakten for kontroll med lettere skader. Ellers er det ikke meldt om savnede eller skadde personer.

Flere vitner har uavhengig av hverandre fortalt at de så to personer løpe fra Henrik Wergelands gate og opp mot Kirkegata da brannen brøt ut. Observasjonene er så mange og så sikre at politiet fester lit til opplysningene.

– Vi ønsker å komme i kontakt med andre som kan ha informasjon i saken. Men vi har foreløpig ikke noe godt signalement på de to, sier politistasjonssjef i Kristiansand, Ole Hortemo, til NTB.

Politiet ønsker også å høre fra folk som har videoer og bilder fra brannen.

Hortemo understreker at politiet så langt ikke kjenner brannårsaken eller har noen teorier som de «går ut med», og at de to personene som etterlyses, ikke har status som mistenkte i saken. De er interessante for politiet først og fremst fordi de var på stedet på et tidlig stadium i brannutviklingen, ifølge Hortemo.

Nedbrent

Det var ved 2-tiden natt til søndag at politiet ble varslet om brannen i Kvadraturen i Kristiansand.

– Henrik Wergelands gate 5 er helt nedbrent. Henrik Wergelands gate 7 og 9 er totalskadd. Etterforskningen har pågått i natt og hele dag, men det er så langt ikke gjort funn som vi ønsker å kommentere. Det er mye som gjenstår av kriminaltekniske undersøkelser, sier Hortemo.

Søndag ettermiddag ble det fortsatt drevet etterslukking på stedet, og krimteknikere var på stedet.

– Det er altfor tidlig å si noe om brannårsak, men vi holder alle muligheter åpne, tilføyer han.

Politiet har vært i kontakt med alle berørte eiere og utleiere og forsikret seg om at det ikke var folk i bygningene som brant.

Ingen skadde

Brannmannskapene jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Brannmannskapene jobbet på spreng med å få kontroll over brannen. Foto Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Så langt er det ingenting som tyder på omkomne eller skadde – bortsett fra en politimann som ble skadd under aksjonen, han fikk et kutt i pannen fra glass som eksploderte, sier Hortemo.

Flere vitner har rapportert om smell, men Hortemo sier dette ikke er påfallende i en så stor brann.

– Vi måtte evakuere mange. 289 personer ble evakuert fra Thon Hotell, pluss mennesker fra andre boenheter i kvartalet og på andre siden av Wergelands gate, sier Hortemo.

Alle de evakuerte, med unntak av fem, har kunnet gå tilbake. De fem andre vil få gå tilbake når røyken har lagt seg.

Stor aksjon

– Innledningsvis rykket ni politipatruljer da brannen brøt ut. I tillegg kom rundt 28 brannkonstabler til stedet. Så har jo etterforskere og stabspersonell kommet til etter hvert, sier Hortemo.

Et Sea King redningshelikopter ble kalt inn for å søke på takene i brannområdet og sjekke om noen hadde søkt tilflukt der, og brannvesenet i Kristiansand fikk også bistand fra brannmannskaper i Søgne og Songdalen og Vennesla.

Personvernpolicy