Meny

IMO med nye klimakrav til skipsfarten

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Klima- og miljøminister Vidar Helgesen. Arkivfoto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
London (NTB): FNs skipsfartsorganisasjon ble fredag enige om nye klimakrav. Klimaminister Vidar Helgesen (H) mener 2016 blir et veiskille i internasjonalt klimaarbeid.

Helgesen viser til at Parisavtalen trer i kraft i år, i tillegg til at det er blitt enighet om kutt i bruken av klimagassen HFK.

– Det er på plass en avtale om internasjonal luftfart, og nå altså et opplegg for reduksjon av klimagasser fra skipsfarten, sier Helgesen til NTB lørdag kveld.

Da hadde møtet i London kommet fram til nye krav til rapportering av klimagassutslipp, basert på drivstofforbruk. I tillegg skal distanse og driftstimer registreres. Kravet trer i kraft 1. mars 2018 og målet er å bygge opp en database som kan gi grunnlag for analyser om energieffektivitet. Norge har vært en av initiativtakerne til kravet.

Det ble også enighet om at det våren 2018 skal fastsettes en strategi for reduksjon av klimagassutslipp fra internasjonal skipsfart.

På møtet i London kom man også fram til noen konkrete krav om kutt. Svovelinnholdet i bunkers skal reduseres til 0,5 prosent innen 2020, ikke 3,5 prosent, slik den tidligere planen har vært. Østersjøen og Nordsjøen får de strengeste NOx-kravene noensinne for skip bygget etter 2021. (©NTB)

Populært