Sjokk over at militante i USA ble frikjent

De sju militante høyreekstremistene som i januar okkuperte et naturreservat i Oregon, og som fredag ble frikjent av en jury i Portland. Foto: Reuters / NTB scanpix
De sju militante høyreekstremistene som i januar okkuperte et naturreservat i Oregon, og som fredag ble frikjent av en jury i Portland. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Portland (NTB-AP): Den overraskende frifinnelsen av sju mennesker som okkuperte besøkssenteret til et naturreservat i Oregon i januar, har skapt frykt for at andre væpnede militante vil føle seg oppmuntret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilhengerne av aktivisten Ammon Bundy jublet over frifinnelsen fredag og sa selv at de vil skape nye konfrontasjoner med myndighetene. Men innenriksminister Sally Jewel uttrykte dyp skuffelse.

– Jeg tror mange flere mennesker vil gjøre opprør og stå opp mot det vi oppfatter som et tyrannisk styre, sa aktivisten William C. Fischer fra Idaho i et intervju.

Frifinnelsen av de sju hvite militante kom samme dag som tungt væpnet opprørspoliti fjernet demonstranter som protesterer mot en oljeledning i North Dakota som indianerne kaller en trussel mot vannressursene og kulturelle verdier.

– Jeg tenker at stammene har et poeng om de ender i fengsel mens disse Oregon-folkene blir sluppet fri, sier John Freemuth ved Boise State University.

Den 41 dager lange okkupasjonen av besøkssenteret i det østlige Oregon var ledd i en debatt om bruk og beiterettigheter på statlig eid land i det vestlige USA. (©NTB)

Personvernpolicy