Orion sliter med å finne russiske ubåter

Ett av Norges Orion-fly. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
Ett av Norges Orion-fly. Arkivfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Andøya (NTB): De norske overvåkingsflyene Orion har problemer med å oppdage Russlands nyeste ubåter. Denne uken besøkte nyere amerikanske fly Andøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ganger denne uken landet et Poseidon overvåkingsfly fra USA på Andøya flystasjon, der det tanket og fløy videre etter en kort visitt. Forsvaret opplyser at amerikanerne er i området for å øve, men kilder Klassekampen har snakket med, kobler besøket til at Norges Orion-fly sliter med å oppdage russiske ubåter.

En forsvarskilde peker blant annet på sensorene på de norske flyene, men også antall tilgjengelige fly og bemanningen og beredskapen på Andøya.

Sist helg søkte et Orion-fly i fem timer etter at det ble meldt om en ubåtobservasjon i Vestfjorden. Søket var resultatløst. Talsperson Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sa da at «vi var, med hjelp av de sensorene Orion-flyet har, ikke i stand til å detektere noe».

Forsvaret avviser at det er noen sammenheng mellom dette søket og den amerikanske visitten noen dager senere.

I forsvarsforhandlingene på Stortinget står Høyre, Frp og Ap fast på at de norske Orion-flyene må erstattes med nettopp Poseidon-fly. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden