Radikal venstresving ventes på Island

Leder for Piratpartiet Birgitta Jonsdottir hadde aldri trodd at partiet hun grunnla i 2013 skulle komme i regjeringsposisjon så raskt.
Leder for Piratpartiet Birgitta Jonsdottir hadde aldri trodd at partiet hun grunnla i 2013 skulle komme i regjeringsposisjon så raskt. Foto: Staff / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyrekoalisjonen på Island kan være en saga blott etter helgens valg. Meningsmålinger tyder på en skarp venstredreining, krydret med Piratpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Piratene, som sier at de verken tilhører høyre- eller venstresiden, har den siste tiden ligget på topp på flere meningsmålinger med over 22 prosents oppslutning.

Det er en utvikling som ingen hadde regnet med, heller ikke partiet selv, da det ble dannet i 2013.

– Ikke tale om, svarte den tidligere WikiLeaks-aktivisten Birgitta Jónsdóttir da hun nylig ble spurt om hun hadde sett for seg at partiet ville havne i regjeringsposisjon så raskt.

Les også: Pirater kan kapre seieren på Island

Historisk

Piratpartiet har varslet at det ønsker å danne regjering sammen med tre partier på venstresiden hvis det vinner lørdagens valg. I så fall blir det første gang i verdenshistorien at et piratparti danner regjering etter et demokratisk valg.

Torsdag meldte de fire opposisjonspartiene at de er enige om å danne regjering hvis de får flertall i Alltinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ett av sporene i forhandlingene er at regjeringen ledes av Katrin Jakobsdottir fra Venstrebevegelsen – De grønne. De to andre aktuelle samarbeidspartnere er Den sosialdemokratiske alliansen og sentrumspartiet Lys framtid.

Ifølge Jakobsdottir har de fire partiene mye til felles og kommer til å samarbeide «svært godt», melder AFP.

Les også: Alltingsvalg på Island i oktober

Felt av lekkasje

Den regjerende høyrekoalisjonen, som består av Framskrittspartiet (tilsvarende det norske Senterpartiet) og det borgerlige Selvstendighetspartiet, slikker fortsatt sine sår etter Panama Papers-lekkasjene i april.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avsløringene av tusenvis av dokumenter viste at daværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson og kona eide et selskap som var registrert i skatteparadiset.

Skandalen førte til at Gunnlaugsson gikk av etter omfattende demonstrasjoner. Likevel ble regjeringen sittende med Sigurdur Ingi Johansson som ny statsminister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pirat-leder: – Jeg ønsker at Piratpartiet skal bli et kortvartig prosjekt

Direkte demokrati

Fakta om partier på Alltinget

• Selvstendighetspartiet (Sjalfstædisflokkurinn. Konservative), 19 mandater i det utgående Alltinget.

• Fremskrittspartiet (Framsoknarflokkurinn. Mange likhetstrekk med Senterpartiet i Norge), 19 mandater.

• Den sosialdemokratiske alliansen (Samfylkingin), 9 mandater.

• Lys framtid (Björt framtid. Sentrumsparti), 6 mandater.

• Venstrebevegelsen – de grønne (Vinstrihreyfingin – grænt frambod), 7 mandater.

• Piratpartiet (Piratar), 3 mandater. (©NTB)

Skulle Piratpartiet vinne, står en grunnlovsendring som gir mer direktedemokrati i form av folkeavstemninger, øverst på partiets ønskeliste. Partiet vil også at innbyggerne skal få mer av inntektene fra islandske naturressurser, samtidig som skattene skal økes for å bygge ut offentlige velferdsordninger.

Eirikur Bergmann, professor i statsvitenskap ved Bifröst-universitetet, mener det er sannsynlig at regjeringspartiene vil miste flertallet i Alltinget, der de to partiene i dag har 38 av 63 plasser.

Eva Heida Önnudottir, statsviter ved Islands universitet, er ikke like sikker på at det blir de fire opposisjonspartiene som danner regjering ettersom Selvstendighetspartiet fortsatt puster Piratpartiet i nakken med rundt 21 prosent oppslutning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fifty-fifty, sier hun til det svenske nyhetsbyrået TT.

Les også: Piratpartiet: – Ja, vi tar gjerne over makta

Uro på børsen

Den ventede politiske tverrvendingen har ført til uro i markedene. Islandske renter stiger, og børsen i Reykjavik har falt med over 9 prosent siden Panama-lekkasjen i april.

Fortsatt gjelder kapitalkontrollen som Island innførte under bank- og valutakaoset i 2008, da landet var nær ved å gå konkurs etter at den ene banken etter den andre kollapset.

Anders Svendsen, sjefanalytiker hos Nordea, tror saken vil være løst i begynnelsen av neste år.

– Da burde Island bli riktig interessant igjen, både for investorer og for forretninger med islandske selskaper, sier han.

Les også: En av tre på Island ber om gjeldslette etter bankkrisen