Statoil måtte forklare seg om farlig IT-svikt

Flere interne rapporter viser at sikkerheten ved Statoils anlegg flere ganger er satt i fare etter at driften av datasystemer ble satt ut til et selskap i India. Foto: Chris Kyllingmark / NTB SCANPIX.
Flere interne rapporter viser at sikkerheten ved Statoils anlegg flere ganger er satt i fare etter at driften av datasystemer ble satt ut til et selskap i India. Foto: Chris Kyllingmark / NTB SCANPIX. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere ganger kan sikkerheten ved Statoils anlegg ha blitt satt i fare etter at driften av datasystemer ble satt ut til et selskap i India. Fredag måtte selskapet på nytt inn til Petroleumstilsynet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang på én uke måtte Statoil fredag inn til Petroleumstilsynet (Ptil) for å forklare seg om kritiske forhold. Fredag måtte Statoil-forklare seg om IT-feil som kan ha satt sikkerheten i fare ved selskapets installasjoner og anlegg.

Innkallelsen kom etter at indiske IT-personell gjennom tastefeil i 2014 stanset bensinlasting på Mongstad-raffineriet. Statoil vurderte hendelsen slik at den ikke var varslingspliktig, ifølge Stavanger Aftenblad.

Under møtet kom det fram at feilen ikke skjedde i et sikkerhetskritisk system, og den hadde ikke et stort ulykkespotensial, ifølge fagdirektør Finn Carlsen Ptil.

Les også: Statoil tjener penger på Mongstad

– Ikke varslingsplikt

– Vi har vurdert hendelsen opp mot kriteriene for varsling. På bakgrunn av denne vurderingen har vi ment at dette ikke var en hendelse med varslingsplikt, sier informasjonsdirektør Bård Glad Pedersen i Statoil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at Statoil i 2012 satte bort IT-arbeidet, har det vært en rekke potensielt farlige situasjoner på Statoils anlegg og plattformer.

NRK har funnet dokumentasjon på 29 hendelser hvor indiske IT-arbeidere har brutt barrierer til plattformer, landanlegg og sentralt i Statoil – men flere kilder opplyser til NRK at omfanget er mye større.

Les også: Petroleumstilsynet kaller inn Statoil etter Mongstad-lekkasje

Frykter tap av liv

Tilsynet konkluderte også med at Mongstad-hendelsen ikke var varslingspliktig.

– Vi har IKT-sikkerhet som hovedprioritet. Det var viktig å få et møte med Statoil for å få klarhet i denne saken, sier Carlsen.

Selskapet har gjennomført flere tiltak etter hendelsen på Mongstad, ifølge Pedersen, men de tillitsvalgte er bekymret.

– Foreløpig har dette bare ført til økonomiske tap, men det kan fort føre til menneskelige tap, sier hovedtillitsvalgt Jan Eirik Feste ved Statoil Mongstad.

Det Indiske selskapet HCL Technologies vil ikke svare på spørsmål fra NRK, men skriver i en epost til NRK at HCL og Statoil med suksess har jobbet sammen i fire år.