Hjelpeorganisasjon hudfletter EUs bruk av biodrivstoff

Oslo (NTB-Are Føli): EU-landenes bruk av biodrivstoff skader klimaet og bidrar til ødeleggelse av regnskog, mener hjelpeorganisasjonen Oxfam.

Et avskoget område i regnskogen på øya Sumatra i Indonesia. Bildet ble tatt da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Indonesia i fjor.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Et avskoget område i regnskogen på øya Sumatra i Indonesia. Bildet ble tatt da statsminister Erna Solberg (H) besøkte Indonesia i fjor. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den britiske hjelpeorganisasjonen retter skarp kritikk mot EUs politikk for økt bruk av biodrivstoff til transport.

– Politikken skader klimaet og mennesker verden over, sier Marc-Olivier Herman fra Oxfam til det svenske nyhetsbyrået TT.

Han peker på at regnskog er blitt hogget i Indonesia for å gi plass til produksjon av palmeolje, som blant annet brukes til biodrivstoff.

I tillegg er biodrivstoff-bransjen lenge blitt anklaget for å legge beslag på landbruksjord som kunne vært brukt til å dyrke mat.

Såkalt første generasjons biodrivstoff lages av raps, palmeolje, mais, soya og andre jordbruksprodukter. Kritikere mener dette er problematisk i en situasjon hvor millioner av mennesker i fattige land lider av underernæring. (©NTB)