Meny

Listhaug vil ikke la seg dempe av Fabian Stang

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nyslått statssekretær Fabian Stang (H) håper å «kjærlig veilede» innvandringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) språkbruk. – Det er ingen som har klart å dempe meg så langt, fastslår Listhaug.

Tidligere mangeårig Oslo-ordfører Fabian Stang (61) startet onsdag i sin nye jobb som statssekretær for Sylvi Listhaug (38).

Mange har spekulert på om den milde og folkekjære Stang er hentet inn for å dempe den frittalende Frp-statsråden. Listhaug har jevnlig fått kritikk for å være splittende med sine utspill, og Stang uttalte før helgen til NRK at han håpet å "kjærlig veilede" hennes ordbruk.

– Det er ingen som har greid det tidligere, og jeg tror heller ikke det er Fabians misjon, svarte Listhaug på spørsmål fra NTB om hun trodde den nye statssekretæren ville klare å dempe ordbruken hennes.

Les også: Stang: – Skal ikke holde Listhaug i tøylene

Vil ikke oppdra

Listhaug har fått kritikk blant annet for å bruke uttrykk som «å bæres inn på gullstol» om asylsøkere, «godhetstyranni» om Den norske kirkes holdning på innvandringsfeltet og for å hevde at alle som ikke frykter for sine barns fremtid etter flyktningstrømmen, lyver.

Stang var blant kritikerne den gangen og ba henne lytte til kritikken og velge mer « saklig ordbruk».

– Jeg har ingenting med å oppdra statsråden på noen som helst måte, statsråden gjør som hun vil, understreket Stang under pressemøtet onsdag.

– Men jeg har forsøkt å få inn noen ord om at vi må tenke oss mer om før vi bruker harde ord mot hverandre, særlig gjelder dette i sosiale medier og i avisenes kommentarfelt. På alle andre felt klarer vi å debattere saklig, men på innvandringsfeltet renner det over med stygge ord fra alle sider, sier Stang til NTB.

Les også: Drapstrussel ble liggende på Listhaugs FB-side

Nei til raus

Stang uttalte tidligere i år at han øn sker seg en mer raus flyktningpolitikk. Hans nye sjef er imidlertid tydelig på at det er «streng og rettferdig» og ikke «raus» som skal være linjen i norsk innvandringspolitikk.

– Vi har jo sett land som har forsøkt en raus innvandringspolitikk, med Sverige som et godt eksempel, og jeg tror ikke det norske folk ønsker å komme i den situasjonen de har, med fremvekst av parallellsamfunn og store problemer knyttet både til kriminalitet og annet. Derfor er det viktig at vi har kontroll over hvor mange som kommer inn. Det er jeg helt sikker på at Fabian Stang vil gjøre en god jobb med å kommunisere, sier hun.

– Når det gjelder rausheten, er jeg nok mer opptatt av hvordan vi forholder oss til dem som kommer hit og får opphold. Utfordringene vi ser rundt omkring i verden i dag, er så enorme at det nesten er litt uten betydning hvor mange vi får hit til Norge. Det viktigste er det arbeidet vi gjør der de bor, sier Stang.

Les også: Listhaug ikke helt trygg på Grønland

– Ta på «tykkhuda»

Fabian Stang kommer fra en posisjon som folkekjær og samlende ordfører i hovedstaden. Listhaug sier hun er overbevist om at Stang også er tøff nok til å fronte landets mest kontroversielle politikkfelt.

– Det er bare å ta på seg «tykkhuda» og sørge for at man er rustet til å takle masse ubehagelige kommentarer og alt som følger med, for det følger med en sånn type jobb. Så handler det om å stå opp for regjeringens politikk, ha tro på den og gjennomføre den, er hennes råd til sin nye statssekretær.

Populært