God stemning før tøffe budsjettforhandlinger

FORHANDLINGER: Partilederene i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre møtes i Stavanger, men enkeltpunkter i budsjettet ble ikke diskutert.
FORHANDLINGER: Partilederene i Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre møtes i Stavanger, men enkeltpunkter i budsjettet ble ikke diskutert. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støttepartiene og regjeringen er enige om at de er uenige før årets budsjettforhandlinger. Enkeltposter på statsbudsjettet var ikke tema da lederne møttes tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide la sitt felles, halvårlige møte til Stavanger tirsdag.

– Vi har en del ting å jobbe med, men jeg syns stemningen var god, sa Solberg etter møtet, før hun hastet av gårde for å rekke flyet sitt.

Jensen var også godt fornøyd:

– Vi har drøftet tiden som ligger foran oss, ikke minst perspektivmeldingen som er et stort og viktig dokument. Men vi har ikke drøftet enkeltelementer i statsbudsjettet. Nå skal Venstre og KrF først legge fram sine alternative budsjetter til uka, og så begynner forhandlingene etter det, sier hun til NTB.

Testen

Venstre har allerede signalisert at forhandlingene vil bli en test for videre samarbeid mellom regjeringen og støttepartiene:

– Vi snakket om mange forskjellige saker i dag, men for oss var det viktig å beskrive hvor viktig budsjettet er for oss. Det er ikke noe nytt for dem. Jeg tror ikke noen lærte noe nytt i det rommet i dag, sier leder Trine Skei Grande.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men også hun er fornøyd med møtet.

– Det er fire partier som opplever at de får uttelling i samarbeidet, som erkjenner at av og til er det vanskelige saker, men i det store går dette bra, sier Jensen.

Framtiden er det ingen av dem som vil si så mye konkret om. Støttepartiene trekker særlig fram forhandlingene om langtidsplanen for Forsvaret og miljøaspektene i budsjettet som store utfordringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har et samarbeid for fire år, og det er ingen grunn for KrF til å bryte ut av det i den perioden. Men så er det et valg i 2017, med nye muligheter, og vi vil avklare det i våre partiorgan hva som er den naturlige videreføringen etter 2017, sier Knut Arild Hareide.

Bedringens vei

Partiledelsene, inkludert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp), helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) og kommunalminister Jan Tore Sanner (H), hadde lagt møtet til Stavanger-regionen, der pilene begynner å peke i rett vei. Tema var jobbskaping, omstilling og det grønne skiftet. Under en rundebordskonferanse ved Universitetet i Stavanger kalte ordfører Christine Sagen Helgø (H) det historisk og viktig å legge møtene til en region som fremdeles står midt i en krevende situasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Solberg, Jensen og de andre lederne lyttet svært interessert til framleggingen av omstillingstiltak som har fungert de siste årene, blant annet bruk av offshore teknologi til bruk i helsevesenet, gjennom prosjektet Pumps n Pipes, og samarbeid mellom private og offentlige institusjoner. Trine Skei Grande påpeker hvordan alle tiltakene henger sammen og bør gjennomsyres av grønn tankegang:

– Dette handler om å snu hele Norge, skape nye arbeidsplasser, skape ny industri. Det må være arbeidsplasser og industri som kan overleve under et regime med 40 prosent kutt i de nasjonale utslippene.