Mosul-offensiven rykker stadig nærmere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irakiske styrker med støtte fra den amerikanskledede koalisjonen slår nå til rundt Mosul fra flere fronter. I den kristne byen Qaraqosh har det nå vært kamper i tre døgn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Soldater var mandag inne i Qaraqosh for tredje dag på rad, med bistand fra stridsvogner rundt byen. En reporter for AFP melder om skyting fra byen mot regjeringsstyrkene og deres allierte.

Den irakiske hæren innledet offensiven for å gjenerobre Qaraqosh lørdag. Byen er også kjent som Hamdaniyah og Bakhdida, og ligger sørøst for Mosul. Byen er av stor symbolsk betydning fordi den tidligere var Iraks største kristne by. Den har siden IS erobret den i 2014 nærmest vært en spøkelsesby.

Irakiske styrker heiste det irakiske flagget i byen lørdag, men mandag var det fortsatt kamper. Det meldes også om skyting mellom irakiske styrker og IS-opprørere i byer og landsbyer rundt Mosul.

Les også: Irak avviser at Tyrkia er med på Mosul-offensiv

Kirkuk-angrep

Langs sørfronten meldes det at irakiske styrker har inntatt landsby etter landsby på vei opp Tigris-dalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langs nordfronten har kurdiske peshmerga-styrker angrepet IS-stillinger i byen Bashiqa nær Mosul, med støtte fra tyrkiske styrker. Tyrkia har selv bekreftet dette, i likhet med peshmerga-styrkene, men irakiske regjeringsstyrker avviser at tyrkerne er med. AFP-reportere har imidlertid den siste uken sett skyting fra en tyrkisk militærbase i Bashiqa.

Norsk ekspert: – IS er sjanseløse i Mosul

Den kurdiskkontrollerte byen Kirkuk sørøst for Mosul ble angrepet av IS fredag. Der var det kamper i tre døgn før kontrollen var sikret mandag morgen. 74 IS-opprørere og minst 46 andre, de fleste av dem irakiske soldater og kurdiske peshmerga-militsmedlemmer, ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Angrepet ble sett på som et forsøk på å hindre offensiven mot, og avlede oppmerksomheten fra, Mosul, og tvinge irakiske styrker til å omgruppere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Over 100 skal være drept i kampene om Kirkuk

Mosul-forsvar

USA mener IS bevisst har trukket seg tilbake fra noen stillinger for å unngå for store tap og fokusere på forsvaret i Mosul. Hvis IS skulle tape også Mosul, er Raqqa i Syria den eneste store byen igjen som IS har kontroll over.

– De har vært dyktige i å forberede forsvarsstillinger rundt byen, sier en amerikansk militærtalsmann om situasjonen i Mosul.

Bakgrunn: Teller ned til stormingen av Mosul

Tar lederne

Det er uklart hvor mange IS-krigere som er i Mosul, men antallet anslås til 4.000-7.000. Mosul er svært viktig for IS, fordi det var der IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi erklærte opprettelsen av et kalifat for to år siden.

Den USA-ledede koalisjonens øverste sjef, general Stephen Townsend, sa søndag at målet vil være å slå til mot IS' mellomlederledd. Dette har vist seg å være en bra taktikk og har ført til stor forvirring i IS-rekkene, hevder han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror dette kommer til å slå positivt ut for oss de kommende ukene, sier Townsend.

Tidligere er det anslått at kampene i Mosul kan pågå i både uker og måneder.

IS har kontrollert Mosul siden juni 2014. Byen var Iraks nest største med 2,5 millioner innbyggere. Ingen vet sikkert hvor mange som er der nå, og anslagene varierer fra 600.000 til 1,5 millioner. FN frykter at IS kan bruke sivile som menneskelige skjold når irakiske styrker inntar byen, og at sivilbefolkningen også kan bli drept for å hindre flukt.

Les også: USA vil omringe IS i Raqqa