NOAS: – Pinlig flyktningsak for Norge

NOAS-leder Ann-Magrit Austenå mener tallene er pinlige for regjeringen.
NOAS-leder Ann-Magrit Austenå mener tallene er pinlige for regjeringen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

At regjeringen ikke har hentet hit en eneste av de 1.350 flyktningene Norge har lovet EU å ta imot i år, er både oppsiktsvekkende og pinlig, mener norske organisasjoner

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norske myndigheter kan umulig ha gjort alt som står i deres makt når det gjelder å hente flyktninger fra Italia og Hellas. Dette var jo avklart i april. Men når det bare er stilt 170 plasser stilt til rådighet, og ingen ennå har kommet, er det ingenting som tyder på at dette blir prioritert, sier NOAS-leder Ann-Magrit Austenå til NTB.

Les også: Listhaugs hyggeprat med islamfiendtlige Ronny Alte

Lovte 1.350 - fasit: 0

Som NTB skrev fredag, vedtok Stortinget i desember i fjor at det norske bidraget til EUs program for å relokalisere flyktninger fra Hellas og Italia, for å lette byrden på de to landene, skulle være på i alt 1.500 asylsøkere, med 750 i år og 750 i 2017. I april var avtalene med både Hellas og Italia klare.

Samtidig lovet Norge å ta imot 600 syriske flyktninger fra Tyrkia som en del av flyktningavtalen mellom EU og Tyrkia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men over et halvt år senere har ingen av de til sammen 1.350 flyktningene satt foten på norsk jord.

Listhaug: – Kommer til å gjøre alt jeg kan for at vi får så få asylsøkere som mulig neste år

Det er oppsiktsvekkende, mener generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty i Norge.

– Mens Norge har somlet med å holde løftet sitt, har situasjonen i mottakslandene blitt verre fordi flere flyktninger har ankommet, sier han til NTB. I Hellas og Italia lever tusenvis under fryktelige sanitære forhold uten tilstrekkelig tilgang til mat eller helsehjelp på grunn av overbelastning i mottaksapparatet i disse landene, påpeker han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Flesteparten kommer fra krigsherjede land, men i den kaotiske situasjonen har de ikke mulighet til å søke om asyl, sier han.

– Vi ser av statsbudsjettet at regjeringen planlegger å starte dette arbeidet i oktober – november. Det betyr nå. Vi kommer til å følge med på om det faktisk skjer, sier Egenæs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skattelistene: Asylbaroner håver inn millioner på mottak

Egeland: Ikke holdbart

Det er ikke holdbart at Norge og regjeringen ikke oppfyller løftene våre, sier generalsekretær Jan Egeland i Flyktninghjelpen.

– Når europeiske land kollektivt flykter fra enhver form for ansvarsdeling gjør dette situasjonen verre for de mange flyktningene som i dag er strandet og lever under svært vanskelige forhold i Hellas, Italia og Tyrkia. Få land har større mulighet til å få andre land med seg på å komme ut av handlingslammelsen, sier han til NTB.

– Pinlig

Austenå viser til at statsminister Erna Solberg for en måned siden var i FNs hovedforsamling og formante det internasjonale samfunnet om å ta et felles ansvar for flyktningsituasjonen.

– Da må det jo være et minimum at vi selv oppfyller våre forpliktelser. Dette er pinlig for Solberg, slår hun fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Særlig når dette skjer i et år der det nesten ikke kommer asylsøkere til Norge, føyer hun til.

– Justisdepartementet viser til at det har vært problemer, blant annet med å sørge for tilstrekkelig god sikkerhetsklarering?

– Det har jeg ingen forståelse for. Dette gjelder jo syriske flyktninger, først og fremst kvinner og barn. At det skal ta over halvt år å sikkerhetsklarere dem, har jeg ingen tro på. Dette framstår som en manglende vilje til å prioritere å hente flyktninger til Norge, særlig sett i forhold til de ressursene som stilles til rådighet når det gjelder å få sendt folk ut av landet, sier NOAS-lederen.

Les også:

Listhaug: – Ville ikke følt meg helt trygg på Grønland

Listhaug: – Lykkejegere har lite å tape

Raja: – Uforståelig at 1,4 milliarder er sløst bort på tomme asylmottak

– Uhyggelig hatprat på Frp-statsråders Facebook-sider

Norges flyktningløfter:

* I desember i fjor vedtok Stortinget at Norge skal ta imot 1.500 asylsøkere fra Hellas og Italia som et bidrag til EUs relokaliseringsprogram, med 750 i år og 750 i 2017.

* Til nå har Norge sendt en såkalt mottaksgaranti for 170 asylsøkere fra Hellas og Italia. Ingen har kommet.

* I april i år opplyste Justisdepartementet at Norge har forpliktet seg til å ta imot 600 syriske kvoteflyktninger i år som en del av EUs flyktningavtale med Tyrkia. Ingen har kommet.

(Kilder: NTB, EU-kommisjonen)