Obama ber Trump «slutte å sutre»

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama beskylder Donald Trump for å øse ros over Russlands president Vladimir Putin og ber ham også «slutte å sutre» om valgfusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Selvfølgelig er det valgfusk i stor skala både på valgdagen og i forkant, har Trump blant annet skrevet på Twitter – uten å kunne vise til bevis eller opplysninger som underbygger den alvorlige påstanden.

Obama svarte kontant på Trumps beskyldninger da han tirsdag holdt pressekonferanse sammen med Italias statsminister Matteo Renzi utenfor Det hvite hus.

– Det er ikke noe bevis på at dette har hendt tidligere, eller at det er tilfeller der det vil skje denne gangen. Så jeg råder herr Trump til å slutte å sutre og forsøke å fremme sin sak for å få stemmer, sa presidenten.

Les også: Trumps kone sier Donald ble revet med

Trump sur på satireprogram

Krass

Han sa at det aldri i moderne, politisk historie hadde vært en amerikansk presidentkandidat som har forsøkt å trekke valget i tvil – før det i det hele tatt har funnet sted.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er uansvarlig – og det viser heller ikke det lederskapet og seigheten som er ønskelig hos en president. Begynner du å sutre før spillet i det hele tatt er over?

President Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
President Barack Obama Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Obama tok også for seg Trumps beundring for Russlands president Vladimir Putin, som presidenten mener er i utakt med både det Demokratene og den jevne republikaner mener.

Han sa han var «overrasket og bekymret» over republikanske kongressmedlemmer som han mener støtter Trumps synspunkter om Putin.

Uttalelsene faller dagen etter at Donald Trump gjorde det klart at et møte med Putin vil stå svært høyt på hans dagsorden hvis han blir president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis jeg vinner 8. november, så kan jeg se for meg å holde et møte med Russland før administrasjonen er etablert, sa Trump i et radiointervju, ifølge New York Times. Han lovet også tettere bånd mellom USA og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påvirkning

Trump har tidligere omtalt Putin som en sterk leder og kritisert Barack Obama og Hillary Clinton for å ha svekket forholdet til Russland.

Barack Obamas regjering og den amerikanske etterretningsledelsen har beskyldt den russiske regjeringen for å ville påvirke valget, og for å stå bak flere tilfeller av datainnbrudd mot Demokratene. Clinton-medarbeiderne har også beskyldt rivalen Trump for å ha samarbeidet med russerne om dette og sammenligner hackingen med Watergate-skandalen.

Russiske myndigheter avviser anklagene, og Donald Trump har også sagt at han ikke tror Russland står bak.

Les også:

Trump antyder at Clinton dopet seg før debatt

Obama hardt ut mot republikanere