Humanitær katastrofeFrykter barn vil bli brukt som levende skjold

Den irakiske hæren og deres allierte vil gjenerobre millionbyen Mosul.
Den irakiske hæren og deres allierte vil gjenerobre millionbyen Mosul. Foto: Ahmad Al-rubaye / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivilbefolkningen i den IS-kontrollerte byen Mosul står overfor sitt livs vanskeligste valg. Enten må de rømme byen med fare for å bli drept av snikskyttere eller bli værende mens irakiske og kurdiske styrker barker sammen med IS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

30.000 soldater fra den irakiske hæren, støttet av en internasjonal koalisjon der 60 land bidrar, startet mandag sin offensiv for å gjenerobre det som var Iraks nest største by.

Ifølge en BBC-journalist som befinner seg sammen med irakiske regjeringsstyrker, er frontlinjen nå 2 mil sør for byen.

Nå frykter Unicef, Flyktninghjelpen og Kirkens nødhjep at det blir et blodbad i den irakiske byen med rundt 1,5 millioner mennesker.

VG melder tirsdag at IS har gitt ordre om å drepe alle som forsøker å flykte fra Mosul. IS skal også ha henrettet flere de mener skal ha kommunisert med koallisjonen, skriver VG.

Les også: – IS har ikke sjans

– Geriljataktikk og barn som levende skjold

– Vi har fått inn meldinger om at det er svært vanskelig å komme seg ut av Mosul nå, sier Helene Sandbu Ryeng, kommunikasjonsrådgiver i Unicef, til ABC Nyheter.

Hun forteller at sivile blir skutt av snikskyttere i forsøk på å rømme. FN har advart om faren for en enorm humanitær katastrofe i kjølvannet av offensiven, og frykter for sikkerheten for 1,5 millioner mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

VG har fått tilgang på tekstmeldinger fra sivile i millionbyen. Ifølge avisen «raider nå IS hus på leting etter pistoler eller internett-tilkoblinger».

Kommunikasjonsrådgiver i Unicef Helene Sandbu Ryeng. Foto: Pressefoto.
Kommunikasjonsrådgiver i Unicef Helene Sandbu Ryeng. Foto: Pressefoto.

– Det kan bli både dommedag og frigjøringsdag for de sivile, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Sandbu Ryeng sier de sivile nå må velge mellom «pest eller kolera» før koallisjonsstyrkene når bykjernen i Mosul.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et nesten umulig valg sivilbefolkningen står overfor. Enten må de satse på å overleve en flukt fra byen nå, ellers må de bli værende i byen hvor styrkene kommer til å barke sammen.

Sandbu Ryeng forteller at det ifølge Unicef sine beregninger er en halv million barn i byen, hun frykter de vil bli brukt som levende skjold av IS-krigerne. Det blir anslått at det er mellom 4.000-8.000 IS-krigere som forsvarer byen.

– Siden IS er i et klart mindretall er det ikke utenkelig at IS vil benytte seg av geriljataktikk og blande seg med den sivile befolkningen. Barn er i fare for å bli brukt som levende skjold, advarer kommunikasjonsrådigveren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Unicef skal har opprettet teltleire i regionen for å kunne ta imot de som flykter fra Mosul.

Bakgrunn: Storoffensiv for å frigjøre Mosul er igang

Frykter blodbad

I en pressemelding skriver Kirkens Nødhjelp at de frykter blodbad i Mosul.

– Det hele kan bli et forferdelig blodbad. IS har vært forberedt på offensiven i to år, og de har lenge hindret folk fra å flykte fra byen. Vi frykter store sivile tap, sier KNs generalsekretær Anne-Marie Helland.

– Vi frykter at de humanitære følgene av denne operasjonen vil være enorme, sier Flyktninghjelpens landdirektør i Irak, Wolfgang Gressmann i pressemelding.

Flyktninghjelpen jobber nå med etablere trygge ruter ut av byen.

– Våre ansatte har jobbet døgnet rundt for å forberede mottakelsen av masseflukten som forventes. Familier vil ha behov for beskyttelse, mat, vann og et tak over hodet. Men dersom ikke de stridende partene sikrer trygge veier ut, vil de stå ovenfor et umenneskelig valg: Å bli værende igjen med risiko for å bli drept i et angrep, eller å risikere sine liv ved å forsøke å flykte, sier Gressmann videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli langvarig

Professor Knut Vikør sier det vil komme jihadister til Europa hvis Mosul faller. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Professor Knut Vikør sier det vil komme jihadister til Europa hvis Mosul faller. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Det er ventet at slaget om byen vil vare i flere uker og kanskje også måneder.

– Det er et håp om å være ferdig innen utgangen av året, hvis IS gjør motstand må vi regne med at det tar flere måneder, sa Midtøsten-ekspert og professor ved universitet i Bergen Knut Vikør til ABC Nyheter onsdag.

Det er ventet at IS vil bruke ulike geriljataktikker, bakholdsangrep, snikskyttere, bomber og vollgraver i et forsøk på å forsinke og svekke den irakiske hæren, melder nyhetsbyrået AFP.

– De vil trolig også bruke selvmordsbombere mot offensiven. Tidligere har man sett gruppa bruke pansrede kjøretøy fylt med sprengstoff for å sprenge seg vei gjennom fiendens frontlinjer. Antakelig vil også den irakiske hæren møte «sovende celler» av krigere i områder fienden har de har rykket inn i eller forbi, sa orlogskaptein Thomas Slensvik i mediegruppen til Forsvarets Høgskole, til ABC Nyheter mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Spår terrorbølge i Europa om Mosul faller

Hjelpeorganisasjoner frykter kjemiske våpen

Internasjonale hjelpeorganisasjoner, blant dem Røde Kors, forbereder seg på at det kan bli brukt kjemiske våpen i kampene i Mosul.

– Vi kan ikke utelukke at det blir brukt kjemiske våpen, sier Robert Mardini i Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC). Han forteller at ICRC forbereder seg ved å lære opp helsepersonell og gi nødvendig utstyr til klinikker og sykehus rundt byen.

Representanter for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) deler også frykten for mulige kjemiske angrep.

– Vi deler frykten, og det har vært en del tegn som kan tyde på at IS bruker kjemiske våpen, sier Thomas Lothar Weiss i IOM, med henvisning til meldinger om at kurdiske peshmerga-styrker er blitt utsatt for kjemiske angrep.

Weiss sier IOM har begynt å skaffe gassmasker.