Nye kraftige anklager fra Trump

Den siste uken har vært den kanskje styggeste i amerikansk valgkamphistorie. Donald Trump varmer opp til den siste presidentdebatten med konspirasjonsteorier og trusler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsene den siste uken tyder på at onsdagens duell ikke blir mindre intens og skitten enn de to foregående debattene.

Etter at Trump skrev på Twitter at «lenkene er løsnet og jeg kan nå kjempe for Amerika slik jeg vil», har sammensvergelsesteoriene haglet. Trump påstår at hvis Clinton vinner valget, er det fordi noen har fikset det for henne.

«Hillary Clinton burde vært straffeforfulgt og i fengsel. I stedet stiller hun til valg som president i valg som ser ut som det er fikset», skrev han på Twitter lørdag, uten å komme med noen argumenter for å underbygge påstanden.

Les også: Flere kvinner anklager Trump for antasting

Sammensvergelsespåstander

Amerikanske medier har skrevet om en rekker kvinner som beskylder Trump for seksuelle overgrep. Trump svarer med å påstå at mediene lyver og er del en stor sammensvergelse med Clinton-kampanjen og mektige næringslivsinteresser som vil at demokratene skal vinne valget.

Formålet med det, ifølge Trump, er å fremme globalisering for at de store bankene på Wall Street skal tjene enda mer penger.

Republikanske politikere har i årtier klaget over det de mener er urettferdig behandling fra de tradisjonelle mediene. Men påstandene om en global sammensvergelse har tidligere republikanske presidentkandidater holdt seg unna.

Ytre høyre

Den siste uken har tydelig vist hvordan Trump har tatt de mer ekstreme delene av den amerikanske høyresiden inn i varmen.

Slagordet om at Clinton må «bures inne» startet for eksempel på det mye besøkte konspirasjonsnettstedet Info Wars.

Derfra gikk det veien via det Trump-vennlige nettstedet Breitbart og tilrop fra Trump-tilhengere til at kandidaten selv nå åpent sier at Clinton bør kastes i fengsel.

Trumps valgkampapparatet ledes av Steve Bannon, som tidligere var redaktør for nettopp Breitbart. Nettstedet er svært innvandringsfiendtlig og har blitt beskyldt for blant annet rasisme og kvinnefiendtlighet.

Les også: Obama hardt ut mot Trump

Sår tvil om valgets legitimitet

Samtidig med at han har stupt på meningsmålingene, har Trump også sådd tvil om valget kommer til å gå riktig for seg. Han advarer mot utstrakt valgfusk, igjen uten å vise til konkrete tilfeller.

The New York Times skriver at Trump med det forsterker bekymringen om at han ikke vil godta Clintons seier hvis han taper valget.

– Det er så viktig at dere holder et øye med andre grupper, for vi vil ikke at dette valget skal bli stjålet fra oss, sa Trump denne uken i delstaten Pennsylvania.

Senere på dagen sa han at han «hører rapporter fra Philadelphia», USAs femte største by som har en stor afroamerikansk befolkning.

Les også: Trump antyder at Clinton dopet seg før debatt

Debatt i gamblinghovedstaden

Den tredje og siste debatten mellom Trump og Clinton holdes onsdag i Las Vegas, bare noen kilometer fra neonlysene, de høylytte spilleautomatene og de enorme kasinoene i byen.

Temaene er i utgangspunktet statsgjeld og velferdsordninger, innvandring, økonomi, høyesterett, utenrikspolitiske kriser og hvor egnet de to er til å være president. Men de siste debattene har vist at kandidatene selv setter agendaen.

Debattleder Chris Wallace, som til daglig er nyhetsanker i TV-kanalen Fox News, får jobben med å holde orden under den halvannen time lange debatten, som starter klokken tre natt til torsdag norsk tid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært