To av tre for tidlig fødte får helseplager

Bergen (NTB): En ny forskningsstudie ved Universitet i Bergen viser at to av tre barn som ble født før 28. svangerskapsuke, fikk store helseplager senere i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er første gang ekstrempremature barn blir fulgt fra fødsel til de er voksne, ifølge NRK. De eldste i prosjektet er i dag i 30-årsalderen.

– En tredel gjør det egentlig greit, en tredel strever en del, mens den siste tredelen strever veldig mye senere i livet, konstaterer professor Thomas Halvorsen ved klinisk institutt på Universitetet i Bergen. Han forteller om problemer knyttet til lungefunksjon og hjerne.

– Noen har helt konkrete utfall, strever med å bevege en arm, et bein eller har problem med å gå. Noen må sitte i rullestol, mens andre har tilstander som ligner ADHD, sier Halvorsen. Han peker imidlertid på at situasjonen for premature er annerledes i dag enn den var på 1980-tallet. Ikke bare overlever flere, men de får det også bedre.

Prematurforeningen mener forskningsresultatene er svært viktige.

– All informasjon vi kan få er veldig nyttig og kan bidra til at personer som jobber med barn får kunnskap om hvordan de kan hjelpe premature barn, både i barnehagen og i skolen, sier daglig leder Hege Nordhus. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært