To av tre for tidlig fødte får helseplager

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bergen (NTB): En ny forskningsstudie ved Universitet i Bergen viser at to av tre barn som ble født før 28. svangerskapsuke, fikk store helseplager senere i livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er første gang ekstrempremature barn blir fulgt fra fødsel til de er voksne, ifølge NRK. De eldste i prosjektet er i dag i 30-årsalderen.

– En tredel gjør det egentlig greit, en tredel strever en del, mens den siste tredelen strever veldig mye senere i livet, konstaterer professor Thomas Halvorsen ved klinisk institutt på Universitetet i Bergen. Han forteller om problemer knyttet til lungefunksjon og hjerne.

– Noen har helt konkrete utfall, strever med å bevege en arm, et bein eller har problem med å gå. Noen må sitte i rullestol, mens andre har tilstander som ligner ADHD, sier Halvorsen. Han peker imidlertid på at situasjonen for premature er annerledes i dag enn den var på 1980-tallet. Ikke bare overlever flere, men de får det også bedre.

Prematurforeningen mener forskningsresultatene er svært viktige.

– All informasjon vi kan få er veldig nyttig og kan bidra til at personer som jobber med barn får kunnskap om hvordan de kan hjelpe premature barn, både i barnehagen og i skolen, sier daglig leder Hege Nordhus. (©NTB)