– Gjør selvfølgelig inntrykk

Rusken rydder opp etter at politet tømte romleire i Ekebergskogen i Oslo 14. juli i år.
Rusken rydder opp etter at politet tømte romleire i Ekebergskogen i Oslo 14. juli i år. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-byråd Lan Marie Berg om de bostedsløses leire: – Ønsker ikke at mennesker skal bo under sånne forhold i Oslo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABC Nyheter omtalte tirsdag en rapport fra Bymiljøetaten i Oslo om utfordringer knyttet til problemer med sanitære forhold og forsøpling omkring leire bostedsløse setter opp i Oslo.

Les også: – Ekstremt mye søppel og avføring i Oslo

Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Miljøbyråd i Oslo Lan Marie Nguyen Berg (MDG). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg skriver i en e-post til ABC Nyheter:

«Det gjør selvfølgelig inntrykk å lese rapporten. Først og fremst fordi vi ikke ønsker at mennesker skal bo under sånne forhold i Oslo. Når det gjelder ulovlig aktivitet, så er det politiet som har ansvar for å håndtere dette, både forsøpling og ulovlig camping. Kommunen har tett dialog og samarbeid med politiet om dette, og Bymiljøetaten gjør en viktig innsats for å rydde opp etter at politiet har vist bort de som bosetter seg i friområdene.»

Ifølge rapporten var det frem til august i år med politiets hjelp bortvist personer fra 288 «villcamper», ulovlig etablerte teltleire, i og omkring Oslo. Byråden skriver:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Statusrapporten er en faktabasert fremstilling av hvordan vår fagetat utfører sine oppgaver i forbindelse med ulovlig camping i byggesonen og marka. Disse opplysningene tar byrådet til etterretning, og vil selvfølgelig vurdere dette inn i vårt videre arbeide for å sørge for en trygg, ren og trivelig by for alle som bor og oppholder seg i Oslo».

– Politiet har hjemmel til å bortvise

I forskrift om politivedtekt, Oslo kommune, heter det: «I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Politiets biler under aksjon mot flere romleire på Ekeberg i Oslo i sommer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Politiets biler under aksjon mot flere romleire på Ekeberg i Oslo i sommer. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Når det blir etablert slike leire i nærheten av bebyggelse er det dette politiet bruker som hjemmel, sier pressevakt i Oslo politidistrikt, Roar Hansen, til ABC Nyheter.

– Hvilke regler gjelder i skogsområdene omkring byen?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et annet regelverk lenger fra bebyggelse og folk. Allemannsretten gir rett til å campe noen få dager, men man kan ikke lage mer permanente bosetninger. Det er heller ikke lov til å etablere mer eller mindre permanente leire på annen manns eiendom eller offentlig grunn, sier Hansen.

– Tilreisende til Norge

I Lov om friluftslivet heter det blant annet: «Telting eller annet opphold er ikke tillatt i mer enn 2 døgn om gangen uten eierens eller brukerens samtykke.»

– Hvilke grupper er det politiet møter ved bortvisninger fra slike leire i Oslo?

– Vi fører ikke statistikk over det, men det er personer som ikke har fast bopæl og er i Oslo i kortere perioder, som etablerer seg på denne måten. Mange av dem er tilreisende til Norge, sier Hansen.

– Noe av utfordringen er at vi ser det blir mye søppel og uhygieniske forhold i nærheten av leirene. Derfor håndteres det også av politi.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan er dialogen med dem som har etablert slike leire?

– De gangene vi har vært involvert har folk som regel forlatt området når de blir bedt om det. Det kan hende det må være politi på stedet for å sikre at de som skal rydde får gjort jobben sin.

– Er slike leire vanlige vinterstid? Kan det innebære helserisiko ved sterk kulde?

– Det er ikke politiets oppgave å skaffe folk husly. Men vi observerer også noe overnatting i parkerte biler. Dette er også brudd på det førnevnte campingforbudet.

– Er det kriminalitet forbundet med leirene utover forsøpling?

– Vi har ikke inntrykk av det, forsøpling og uhygieniske forhold er blant hovedutfordringene. Det hender det dukker opp tyvegods.

– Det er et ønske både fra politikere og publikum at vi skal prioritere disse sakene, fordi det medfører forsøpling og legger beslag på deler av bybildet også andre ønsker å benytte.