Santos gir Nobel-pengene til ofre for krigen

Colombias president Juan Manuel Santos sier han vil gi fredsprispengene til ofrene for borgerkrigen i landet. Her sammen med kona Maria Clemencia de Santos etter kunngjøringen av Nobels fredspris fredag. Foto: REUTERS/John Vizcaino / NTB scanpix
Colombias president Juan Manuel Santos sier han vil gi fredsprispengene til ofrene for borgerkrigen i landet. Her sammen med kona Maria Clemencia de Santos etter kunngjøringen av Nobels fredspris fredag. Foto: REUTERS/John Vizcaino / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredsprisvinner Juan Manuel Santos sier han vil gi prispengene til ofre for den 50 år lange borgerkrigen i Colombia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Med Nobels fredspris kommer en sjekk på 925.000 dollar, eller 7,5 millioner norske kroner.

I en tale søndag sa president Santos – som fredag fikk vite at han er årets fredsprisvinner – at han vil gi pengene til prosjekter, stiftelser og programmer som fokuserer på ofrene og arbeidet med forsoning etter flere tiår med krig.

Talen holdt han under et besøk i en landsby øst i Colombia hvor et titalls mennesker har blitt drept under sammenstøt mellom en venstreorientert opprørsgruppe og høyreorientert milits.

– Dere symboliserer lidelsen blant ofrene av den 52 år lange krigen. Ofrene har lært meg at kapasiteten til å tilgi kan overkomme hat og bitterhet, sa Santos.

– Vi vil stå på, igjen og igjen, inntil vi har satt ut i livet avtalen vi har undertegnet (med geriljagruppen FARC). Jeg vil ikke vakle et eneste sekund, jeg vil ikke gi opp et eneste sekund, sa Santos.