Kulturministeren avviser krav om kulturell boikott av Israel

Kulturminister Linda Hofstad Helleland tar avstand fra boikott av Israel, men understreker at viktigheten av kunstnerisk frihet. Foto: Heiki Junge / NTB scanpix
Kulturminister Linda Hofstad Helleland tar avstand fra boikott av Israel, men understreker at viktigheten av kunstnerisk frihet. Foto: Heiki Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Oslo (NTB): Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) kaster seg inn i debatten om det omstridte kunstverket «Nationaltheatret beklager». Hun kommer ikke til å følge oppfordringene om kulturell boikott av Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den kontroversielle kunstvideoen ble vist under Ibsen-festivalen i slutten av september.

– Boikott av Israel er ikke norsk politikk, slår kulturminister Helleland fast i et svarbrev til Hans Fredrik Grøvan (KrF), skriver den kristne avisen Dagen.

I forrige uke etterlyste stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF) svar fra Helleland om hennes holdning til kulturell boikott av Israel etter bråket rundt videoverket « Nationaltheatret beklager » av kunstnerne Pia Maria Roll og Marius von der Fehr. I videoen, som ble vist under Ibsen-festivalen, blir det framstilt som om Nationaltheatret i Oslo unnskylder å ha samarbeidet med det israelske nasjonalteatret Habima. Videoen er med engelsk tale og er blitt godt mottatt i palestinske og kunstnermiljø og bevegelser for boikott av Israel.

– Boikott av israelske kunstnere og kulturinstitusjoner vil ikke være et konstruktivt bidrag til å løse konflikten i Midtøsten. Jeg erfarer da heller ikke at det oppfordres til kulturell boikott av Israel fra sentrale aktører kultursektoren i Norge, sier Helleland til avisen. Hun legger likevel til at ytringsfriheten og den kunstneriske friheten må beskyttes.

– Denne grunnholdningen forutsetter naturlig nok ikke at vi er enig i alt som sies, skrives eller uttrykkes, sier Helleland. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært