Colombia-veteran: – En pris med betydning for det som skal skje videre

Colombias president Juan Manuel Santos tildeles Nobels fredspris for 2016.
Colombias president Juan Manuel Santos tildeles Nobels fredspris for 2016. Foto: Leonardo Munoz / EPA
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyktninghjelpens Colombia-veteran Richard Skretteberg mener prisen er fullt fortjent, og roser fredsprisvinneren for å ha endret Colombias tankegang i veien mot fred. – Initiativet til Santos har båret frukter og spirer til et helt annet Colombia, sier Skretteberg til ABC Nyheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den Norske Nobelkomite ønsker med tildelingen av årets fredspris til president Juan Manuel Santos å gi en oppmuntring til alle dem som kjemper for å skape fred, forsoning og rettferdighet i Colombia, sa leder for Nobelkomiteen, Kaci Kullmann Five, da hun offentliggjorde tildelingen fredag.

Hun understreket at fredsarbeidet i Colombia ikke er stanset, selv om et lite flertall av befolkningen stemte nei til fredsavtalen nylig. De stemte nei til en konkret fredsavtale, ikke til fred, poengterte hun.

– En pris for veien videre

Flyktningehjelpens Richard Skretteberg håper det beste for videre forhandlinger. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Flyktningehjelpens Richard Skretteberg håper det beste for videre forhandlinger. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

Flyktninghjelpens Colombia-veteran Richard Skretteberg sier til ABC Nyheter han håper avtalen gir giv til en ny fredsavtale.

Han har med jevne mellomrom besøkt landet siden 1988 og var utstasjonert der av Flyktningehjelpen fra 2003 til 2005.

Skretteberg i Flyktninghjelpen mener Santos regjeringstid har endret Colombias retning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig fornøyd og glad for det, en pris som forhåpentligvis ikke bare en pris til noe som er gjort, men en pris som kan ha betydning for det som skal skje videre. Fredsavtalen ble jo nedstemt, men det er viktig å si at den folkeavstemningen var ikke et nei til fred, men nei til deler av avtalen. Initiativet til Santos har båret frukter og spirer til et helt annet Colombia enn under den tidligere presidenten Álvaro Uribe Vélez. Santos har endret Colombias kurs, sier Skretteberg til ABC Nyheter.

Den tidligere presidenten, som også har frontet nei-siden mot fredsavtalen, var kjent for en mye hardere linje mot geriljaen, sier Skretteberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis man ser det kort historisk har Santos endret hele tankegangen i fredsprosessen. Tidligere president Álvaro Uribe Vélez hadde i sine presidentperioder en konfrontasjonslinje, med mål å knekke geriljaen militært. Straks Santos tok over hadde han en helt annen tone og språk. Santos sa direkte at han har nøkkel i fred til sin lomme, den nøkkelen har han vært villig til å bruke. Han erkjente at det var en væpnet konflikt. Det gjorde at man hadde andre spilleregler. Santos begynte et viktig arbeid, først med ofrenes lov, i 2011, hvor folk på flukt skulle få jord tilbake. Han har hatt en helt ny måte å tenke på, underhåndssamtaler med FARC-geriljaen ble første skritt på veien mot fred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skretteberg sier de siste tallene viser at det er 6,9 millioner på flukt internt i Colombia.

– Dette er en konflikt uten militær løsning, men politisk løsning, og den veien han har prøvd å følge. Fredsprisen er vel fortjent. Colombia har 6,9 millioner på flukt i landet, de humanitære konsekvensene er store pg deres skjebne er avhengig av fred, avslutter Skretteberg.

Les også: Nekter å gi opp kampen for fred i Colombia

– Et tilbakeslag

Etter det ble klart i folkeavstemningen at befolkningen i Colombia stemte nei til den konkrete fredsavtalen, omtalte leder i Flyktningshjelpens arbeid i Colombia, Christian Visnes, folkeavstemningen som et tilbakeslag.

Fredsprisvinner Santos innkalte likevel alle politiske partier til et krisemøte etter avstemningen og ga signaler om at samtalene burde gjenopptas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fred i Colombia er nær, og vi vil oppnå det, sa Santos etter et møte med sin argeste politiske motstander og forgjenger Alvaro Uribe Velez.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Ny fredsdialog med FARC

– Fremtidsrettet

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marit Nybakk, håper også fredsprisen blir en drahjelp for videre arbeid

– Å gi Nobels fredspris til Colombias president Juan Manuel Santos er en modig og framtidsrettet beslutning, sier Nybakk i en pressemelding.

– Folkeavstemningen om fredsavtalen ga et midlertidig tilbakeslag. Derfor er det viktig at fredssamtalene fortsetter, og prisen er i så måte en drahjelp for de videre forhandlingene, mener Nybakk.