Statsbudsjettet 2017:Vedum forbannet over regjeringens bilpolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er aldri blitt krevd inn mer bompenger enn med deg som finansminister. Gratulerer! sa Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til Siv Jensen etter regjeringens budsjettforslag. Nå frykter han økt sentralisering. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen gjør livet vanskeligere for folk som er avhengige av å bruke bil. I mange deler av landet er det få eller ingen alternativer til bilbruk, men dette tar ikke regjeringen hensyn til, hevder Vedum i en pressemelding.

Etter budsjettfremleggelsen var Vedum krass i kritikken mot finansminister Siv Jensen, ifølge Aftenposten.

Han understreket blant annet at Regjeringen har økt innkrevingen av bompenger til 9,5 milliarder kroner, mens tallet var på 8 milliarder kroner da Sp gikk ut av regjering.

– Det er aldri blitt krevd inn mer bompenger enn med deg som finansminister. Gratulerer! sa Vedum til Siv Jensen.

Frykter sentralisering

– Siden regjeringen overtok har de foreslått og stemt gjennom nye bompengeprosjekt på over 40 milliarder, de har svekket pendlerfradraget kraftig og i dette budsjettet øker de bensin- og dieselavgiftene. Til sammen blir dette en stor kostnadsøkning for vanlige folk som bor i distriktene og for næringslivet der, fortsetter Vedum i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vedum sier Senterpartiet ønsker et system «er bilbruk i områder hvor det er få alternativer har lavere avgifter, mens bilbruk i områder hvor det er grønne transportalternativ, får høyere avgifter.»

I sitt tilsvar understreket finansministeren at Sp i sitt alternative budsjett har lagt opp til en kraftigere økning i bensin- og dieselavgifter enn regjeringen.

– Så den salven Vedum nettopp lirte av seg, kunne han spart seg, sa hun.

Les også: Valgforsker: – Fremstår ikke lenger som bilistenes parti

Bilistenes parti?

Før valget i 2013 lovet Bård Hoksrud et bompengefritt Norge, hvis han ble samferdselsminister.

– Jeg kan garantere at det blir bompengefritt over hele landet hvis jeg blir samferdselsminister, sa stortingsrepresentant Bård Hoksrud få måneder før valget i 2013, ifølge Aftenposten.

Da Frp kom til makten med Høyre i 2013 var det 170 bomstasjoner, nå er det 210, ifølge Statens vegvesen.

Les også: MDG: – Det er ingen menneskerett å kjøre bil