Brende fornøyd med bistandsbudsjettet

Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med forslaget til bistandsbudsjettet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med forslaget til bistandsbudsjettet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Utenriksminister Børge Brende (H) er fornøyd med at bistandsbudsjettet er på én prosent av bruttonasjonalinntekten (BNI) også i år. Det betyr at KrF slipper å kjempe for en av sine viktigste saker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringens forslag til bistandsbudsjett for 2017 utgjør én prosent av BNI og markerer en historisk satsing på flere områder: I løpet av regjeringsperioden har vi doblet støtten til utdanning, humanitær bistand er økt med 50 prosent og støtten til helse er økt med 500 millioner, sier en fornøyd Brende til Aftenposten.

I fjor omdisponerte regjeringen fire milliarder for å betale regningen for flyktningstrømmen, noe KrF så på som et kutt i bistanden. Dette fikk partileder Knut Arild Hareide til å vurdere å bryte samarbeidet med den blåblå regjeringen, men sammen med Venstre fikk de halvparten av «kuttet» tilbakeført.

Ap har i mellomtiden flørtet med KrF gjennom å tilby én prosent av BNI til bistand, men det ser altså ut til at regjeringen kommer dem i forkjøpet når de legger fram budsjettet torsdag. Det betyr at dette blir det åttende året med et bistandsbudsjett som tilsvarer én prosent av BNI.

– Dersom det er riktig at regjeringen selv foreslår én prosent av BNI til bistand, er det et viktig gjennomslag for KrF. Dette har Høyre og Frp tidligere ikke foreslått på egen hånd, sier Hareide.

Hareide mener dette er positivt. (©NTB)