Rapport vil ha bedre forhold for Norges farligste

Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport fra Helsedepartementet og Kriminalomsorgen foreslår bedre forhold for Norges farligste fanger som sitter på isolasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet har fått innsyn i rapporten «Oppfølging av innsatte med psykiske lidelser og/eller rusmiddelproblematikk» hvor det foreslås 16 nye tiltak. En tidligere undersøkelse har påvist betydelige psykiske lidelser hos fanger på isolasjon, som rapporten tar utgangspunkt i.

«Kriminalomsorgen vurderer at det i dagens situasjon er behov for å etablere en tilrettelagt nasjonal, forsterket fellesskapsavdeling i et fengsel for innsatte som ellers sitter isolert over lang tid med omfattende funksjonsfall, realitetsbrist og aggresjon som følge av dette,» heter det.

– De lever som dyr i bur, og det er nedverdigende og umenneskelig, sa inspektør Freddy Hansen ved Ila Fengsel til avisen i april.

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) sier tiltakene er interessante, men må prioriteres der det trengs mest.

– Dette er fanger som har en så utagerende atferd og er så uhåndterbare at de må skjermes fra andre. De er også beskyttet av menneskerettighetene, og det er viktig at de får soningsforhold som ivaretar disse rettighetene, sier han.