Kong Harald mistet fotfestet i trappen - ble reddet av Haakon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kunne gått skikkelig galt, sier kongehusekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at den høytidelige seremonien med trontalen var overstått, skulle kong Harald (79) gå ned de tre trappetrinnene i stortingssalen. Men på vei ned tråkket kongen feil og mistet balansen et øyeblikk.

Kongen tok seg raskt inn igjen. Kronprins Haakon, som sto like bak, kom også umiddelbart til unnsetning og tok sin far i armen for å gi ham støtte.

– Dette kunne gått skikkelig galt, sa kongehuskommentator Kjell Arne Totland til TV 2.

Alltid gått tungt

Totland mener man ikke må overdrive nesten-fallet.

– Dette er en konge som trår feil. I full uniform og med sverd beveger man seg litt tyngre og stivere enn man vanligvis gjør, sa Totland, som la til at kongen alltid har gått noe tungt, sier han.

Ifølge Slottets kommunikasjonsavdeling var det bare et lite uhell.

– Kongen snublet, men tok seg inn igjen. Kronprisen kom til for å hjelpe, sier assisterende kommunikasjonssjef Svein Gjeruldsen til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nye utfordringer

Kong Harald holdt trontalen under den høytidelige åpningen av det 161. storting mandag.

Der sa han at det private må skape større verdier, og offentlig sektor må reformeres, for å trygge det norske velferdssamfunnet.

– Arbeidsinnvandring og flere asylsøkere skaper nye utfordringer, het det i kongens tale, som er utformet av regjeringen.

Han pekte dessuten på at veksten basert på oljeinntekter har snudd, men at den største trusselen mot det norske velferdssamfunnet, er mangelen på omstillingsevne.

– Ekstra vanskelig

Blant de viktigste oppgavene nevnes særlig ungdomsledigheten, arbeidsledigheten i Sør-Vest-Norge og det å forhindre at noen få faller utenfor samfunnet.

– Når mange har det bra, er det ekstra vanskelig å ikke mestre hverdagen.

Når det gjelder utenrikspolitikken, understreket kongen at regjeringen vil holde fast på de tette båndene til venner og allierte «som holder demokrati, menneskerettigheter og fri handel høyt». Samtidig vil regjeringen invitere til debatt om veivalg i utenriks- og sikkerhetspolitikken og varsler en stortingsmelding om temaet.