Stoltenberg: – Feil å holde kongen unna veterandag

Jens Stoltenberg og kong Harald på cupfinale på Ullevaal stadion, ett av mange møter mellom regjeringssjef og statssjef da Stoltenberg var statsminister. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Jens Stoltenberg og kong Harald på cupfinale på Ullevaal stadion, ett av mange møter mellom regjeringssjef og statssjef da Stoltenberg var statsminister. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Jens Stoltenberg sier i dag at det var en feilvurdering å ikke inkludere kong Harald i markeringen av veterandagen i 2011.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det vakte mange negative reaksjoner da kongen, som foruten å være monark også er Norges høyest rangerte offiser, ikke fikk være med da regjeringen markerte veterandagen på frigjøringsdagen 8. mai for fem år siden. Den tidligere Ap-statsministeren sier til VG at det var en feilvurdering.

Les fra den gang: Stoltenberg nektet Kongen å dele ut Krigskorset

– Jeg har samarbeidet mye med kong Harald opp gjennom årene og det har alltid vært veldig bra, men denne gangen gikk det galt, sier Jens Stoltenberg til VG.

Les også: Stoltenberg presset på for å få inn Hadia Tajik

– Hele ideen var at vi som bestemte at Norge skulle sende soldater til Afghanistan også var de som anerkjente dem for den jobben de hadde gjort, forklarer Stoltenberg. På veterandagen i 2011 ble Krigskorset med sverd delt ut til veteraner for første gang siden andre verdenskrig

I selvbiografien «Min historie» skriver Stoltenberg om diskusjonene i forkant av veterandagen og hvordan han bare få dager i forveien fant ut ingen hadde invitert kongen. Etter et møte med kongen oppfattet statsministeren det slik at de var enige om at forsvarssjefen skulle dele ut medaljene på vegne av kongen.

Les også: Stoltenberg skriver om strid med Jagland

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden