Politiet får fem millioner kroner til å oppgradere biler

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): Fem friske millioner kroner i statsbudsjettet skal gjøre at politiet kan oppgradere datautstyret i inntil 50 biler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens Utrykningspolitiet i flere år har hatt kameraer som leser registreringsskilter og sender dem til en database for søk, har ikke politidistriktene slikt utstyr i sine biler. Nå lover justisminister Anders Anundsen (Frp) en ekstra pott på fem millioner kroner, skriver VG.

– Nå gir vi distriktene et ekstra dytt, slik at dette kan tas i bruk i hele etaten. De fem millionene er friske midler, slik at de slipper å ta penger fra noe annet, forteller Anundsen. Pengene skal være nok til å installere systemet i 45-50 biler.

Systemet, som går under navnet ANPR – automatic number plate recognition – sjekker kjennemerkene fra kjøretøyer opp mot en database som inneholder opplysninger om biler som er etterlyst av politiet eller som brukes av personer som er ruset. Også årsavgift og forsikring blir sjekket.

– I løpet av millisekunder får vi beskjed om at vi har et kjøretøy i nærheten av oss som bør kontrolleres. Det er et veldig bra verktøy for oss, sier politibetjent Espen Opperud i UP.

Også tollvesenet bruker ANPR. Politiet fikk godkjent systemet av Datatilsynet før det ble tatt i bruk. (©NTB)