Sør-Korea vil ikke gi flomhjelp til Nord-Korea

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har kalt flommen for den største katastrofen i landet siden annen verdenskrig. Her er han med på en demonstrasjon ved et romfartssenter. Bildet ble publisert av landets offisielle nyhetsbyrå tirsdag denne uken. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har kalt flommen for den største katastrofen i landet siden annen verdenskrig. Her er han med på en demonstrasjon ved et romfartssenter. Bildet ble publisert av landets offisielle nyhetsbyrå tirsdag denne uken. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Korea ønsker ikke å bidra med nødhjelp til flomrammede Nord-Korea og hevder at det bare vil bli en stjerne i hatten for landets leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis sørkoreanske myndigheter bidrar med hjelp, vil Kim Jong-un ta all æren for det, fastslo en talsmann for Sør-Koreas gjenforeningsdepartement, Jeong Joon-hee, fredag.

– Under disse omstendighetene kan jeg ikke skjule følelsen av at hjelp utenfra vil være helt bortkastet, sa Jeong, som mener at også resten av verdenssamfunnet er lite lystne på å hjelpe.

Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) ba denne uken om nær 130 millioner kroner i nødhjelp til den isolerte kommuniststaten.

Les også: Røde Kors ber om 130 millioner kroner til Nord-Korea

Minst 138 personer er omkommet og nær 400 savnet etter at kraftig nedbør har ført til omfattende flom. En rekke landsbyer er jevnet med jorden nordøst i landet.

Ifølge FN trenger 140.000 mennesker nødhjelp. Titusener av hus er ødelagt, og rundt 70.000 mennesker er blitt hjemløse. FN advarer mot en ny katastrofe hvis landet ikke snart får hjelp.

Tidligere i uken varslet FNs barnefond (UNICEF) at feilernæringen i befolkningen er økende, og at dobbelt så mange barn som tidligere nå oppsøker helseklinikker.

Bakgrunn: Nord-Korea: – Flommen er den verste katastrofen siden andre verdenskrig