EØS og kampen mot sosial dumping:Slik vil Støre forandre arbeidsmiljøloven

– Vi vil umiddelbart stoppe adgangen til midlertidig ansettelser som dagens regjering innførte, varslet partileder Jonas Gahr Støre under åpningen av Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiet vil stramme inn bruken av midlertidig ansettelser og bemanningsbyråenes rett til å holde ansatte uten lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin tale til landsstyremøtet i Arbeiderpartiet tirsdag bekrefter sjefen sjøl det Ap-politikeren Jonas Bals varslet i ABC Nyheter:

Bemanningsbyråene skal ikke lenger få lov til å ha ansatte som ikke får lønn i perioder uten oppdrag, dersom Ap kommer til makta etter stortingsvalget i 2017.

Støre vil også forsterke og forenkle allmenngjøringsloven for å få et anstendig lønnsgulv i alle bransjer der en eller begge parter mener det er behov for det.

– Så vil vi sette oss ned med partene og begynne et stort og viktig arbeid med å forsterke og fornye arbeidsmiljøloven, sa Støre.

Mulig under EØS

– Nå er løsarbeide gjeninnført i Norge, sa Bals til ABC Nyheter om situasjonen i norsk arbeidsliv, særlig i bygningsbransjen.

I likhet med Støre går han inn for at norsk arbeidsliv fortsatt skal reguleres av EUs utstasjoneringsdirektiv, vikarbyrådirektiv og andre EU-lover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I motsetning til kritikere som mener reglene i EØS-avtalen er en viktig årsak til sosial dumping i Norge, mener de to at EØS ikke er til hinder for politiske beslutninger som stanser de uholdbare forhold i det norske arbeidsmarkedet.

I tillegg til store og små bemanningsselskaper, opererer en underskog av små maler- og andre firmaer med folk fra fattige EU-land som blir tilbudt ulovlige lønns- og arbeidsforhold.

Les også: LO-Gerd fikk nye tenner i Ungarn. Den ungarske mureren må bare trekke sine

Stopper midlertidighet

– Første dag i regjering vil vi be Stortinget fjerne den generelle adgangen til midlertidige ansettelser. Det mest midlertidige med regjeringens lovendring vil være lovendringen selv, sa Støre ifølge en pressemelding.

Den blåblå regjeringen har ved hjelp av Venstre og KrF innført en allmenn adgang til midlertidige ansettelser, som Støre altså vil reversere.

Les også:

Robert Eriksson (Frp) foreslår midlertidig ansettelse i 12 måneder

Ny arbeidsmiljølov gir mer søndagsjobbing og midlertidighet

Dette vedtok faktisk LO som betingelse for å godta EØS