Meny

Jensen får nye tall om lønnsdannelsen

Finansminister Siv Jensen (Frp) ønsket mer informasjon om hvordan oljenedturen og flyktningsituasjonen påvirker lønnsdannelsen. Tirsdag får hun svaret. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB-Jon Even Andersen): Finansminister Siv Jensen (Frp) og partene i arbeidslivet får tirsdag oppdatert kunnskap om hvordan oljenedturen og flyktningsituasjonen har påvirket lønnsdannelsen i Norge.

For første gang på mange år vil norske arbeidstakere oppleve at lønnskontoen ikke gir dem mer å rutte med. Statistisk sentralbyrå anslo i sin oppdaterte analyse nylig at det blir en reallønnsnedgang i 2016 på 2,5 prosent.

Oljenedtur

SSB-forsker Ådne Cappelen har ledet et utvalg som har sett på hvordan blant annet oljenedturen og den endrede flyktningsituasjonen har påvirker lønnsdannelsen.

Utvalget har tatt utgangspunkt i analysene fra Holden III-utvalgets rapport som ble lagt fram i desember 2013, altså før oljeprisen begynte å falle og før økningen av asylsøkere til Europa.

Krevende tid

Finansminister Siv Jensen (Frp) får utredningen overlevert tirsdag formiddag.

– Norsk arbeids- og næringsliv er inne i en krevende tid. Norsk økonomi møter utfordringer både som følge av lavere oljepris og at flere mennesker søker asyl i Norge og i våre naboland, sa Jensen da utvalget ble oppnevnt i mars i år.

– Fremover må arbeidstakere finne ny jobb, bedrifter vri seg mot nye markeder og innvandrere inkluderes i samfunns- og arbeidsliv. I denne situasjonen er det viktig at lønnsdannelsen fungerer best mulig, la hun til.

Partene representert

Cappelen-utvalget har blant annet fått i oppdrag å vurdere om de nye utviklingstrekkene har vesentlig betydning for de konklusjonene som Holden III-utvalget kom fram til.

Partene i arbeidslivet er representert i utvalget som har vært ledet av Ådne Cappelen. Med seg har han fra arbeidstakersiden hatt LOs sjeføkonom Stein Reegård, sjeføkonom Erik Orskaug i UNIO, sjeføkonom Helle Stensbak i YS og utredningssjef Nina Sverdrup Svendsen fra Akademikerne.

Fra arbeidsgiversiden har avdelingsdirektør Torill Lødemel fra NHO hatt følge av sjeføkonom Per Richard Johansen fra KS, Virke-direktør Lars Haartveit og avdelingsdirektør Anne Turid Wikdahl fra Spekter.

Statens representanter i utvalget har vært seniorrådgiver Synnøve Nymo fra Arbeids- og sosialdepartementet og avdelingsdirektør Arent Skjæveland fra Finansdepartementet. (©NTB) (©NTB)

Populært