Meny

Solberg: – Konstruktivt møte med May

Erna Solberg møtte Theresa May i New York, der begge deltar på FNs høynivåuke. Forholdet til EU ble et naturlig tema. Foto: Statsministerens kontor / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York/Oslo (NTB-Fredrik Ljone Holst): Statsminister Erna Solberg (H) beskriver mandagens møte med sin britiske kollega Theresa May i New York som «konstruktivt og godt». Forholdet til EU ble et sentralt tema.

De to statsministrene møttes mandag i forbindelse med FNs høynivåuke i den amerikanske storbyen, og hovedtema i samtalen var naturlig nok forholdet til EU og mellom landene.

– Først og fremst bekreftet May at britene i likhet med oss er opptatt av å ha god kontakt om prosessen rundt brexit, sier Solberg til NTB etter møtet.

– Vi vil være tett på og være en diskusjonspartner. Storbritannias tilknytning til Norge går gjennom EU i dag, så vi blir også en slags part i denne saken. For oss er det viktig å raskt få fram avtaler når de har avklart sitt forhold til EU, og den avklaringen må være på plass før de kan avklare forholdene til andre land, forklarer statsministeren.

Solberg sier britene nok ønsker seg en annen løsning enn den Norge har og en annen enn Sveits har, men de to gikk ikke i dybden om hva slags forhold det skal være. Hun påpeker at britene blant annet har problemer knyttet til fri bevegelse av arbeidskraft i det indre marked.

Uansett hva slags tilknytning britene ender opp med å ha til EU, tror ikke Solberg det skal bli noe problem for Norge å få i stand et godt forhold og bilaterale løsninger over Nordsjøen. Hun trekker fram flere forhold som gjør at forholdet til Storbritannia er viktig. Handelen mellom landene er verdt rundt 300 milliarder kroner i året. Storbritannia er det tredje største markedet for norsk sjømat og den største importøren av norsk olje og gass. (©NTB)

Populært