Meny

Hodepine for Merkel etter svakt Berlin-valg

Høyrepopulistiske Alternativ for Tysklands toppkandidat i Berlin, Georg Pazderski, avga sin stemme søndag. Foto: Fabrizio Bensch / Reuters / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Berlin (NTB-AP-DPA): Høyrepopulistene i Alternativ for Tyskland (AfD) har gjort et godt valg i Berlin. Sosialdemokratene vinner med 21,6 prosent, mens velgerne nok en gang sviktet Angela Merkels parti.

Hodepinen for statsminister Angela Merkel blir sterkere ettersom stadig flere velgere vender de etablerte partiene ryggen til fordel for AfD.

– Vi har oppnådd et flott resultat, AfD har ankommet den tyske hovedstaden og er på vei rett mot Forbundsdagen, sier partiets nestleder Beatrix von Storch. AfDs talsperson Jörg Meuthen sier partiet nå er sterkt posisjonert til det nasjonale valget neste år.

– Vi er overbevist om at vi vil avslutte neste år med et tosifret valgresultat.

De foreløpige sluttresultatene gir AfD 14,1 prosent av stemmene i Berlin. Sosialdemokratene SPD er størst med 21,6 prosent av stemmene, noe som er 6,7 prosentpoeng lavere enn ved forrige valg til delstatsforsamlingen i Berlin, melder fjernsynskanalen ARD. Merkels kristeligdemokrater i CDU får 17,6 prosent, ned 5,7 fra forrige Berlin-valg. Miljøpartiet De Grønne og Die Linke, som ligger ytterst til venstre i det politiske landskapet, får henholdsvis 15,2 prosent og 15,6 prosent.

Valgdeltakelsen var på 66,9 prosent, opp fra 60,2 prosent ved forrige valg. AfD fikk mye støtte fra nye velgere, men har også klart å tiltrekke seg velgere fra SPD og CDU, samt andre partier. (©NTB)

Populært