Meny

Solberg: – En gledens dag

Erna Solberg sier dette er en gledens dag. Se video i vinduet over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge har ikke godkjent noen overlevering av løsepenger for å frigi Kjartan Sekkingstad, sier statsminister Erna Solberg søndag.

Norge har ikke godkjent noen overlevering av løsepenger for å frigi Kjartan Sekkingstad, men takker filippinske myndigheter for innsatsen, sier statsminister Erna Solberg søndag.

Solberg forteller at den norske ambassadøren på Filippinene har bekreftet at Sekkingstad er i live.

– Vi har fått fotobevis på at han er landet, sier statsministeren.

Hun sier at arbeidet med frigivelsen av nordmannen gikk i flere trinn, med bruk av både militært press og forhandlinger.

– Den norske ambassadøren og delegasjonen i Filippinene har mottatt Sekkingstad, og sagt at han er i god behold. Vi har ikke villet bekrefte dette før vi var helt sikre på at han var i god behold, sier Solberg.

Kjartan Sekkingstad sammen med ambassadør Erik Førner (t.v.) i Davao, Filippinene. Foto: Ud / Ambassaden I Manila / NTB scanpix

– Dette er en gledens dag, spesielt for familien, men også for alle som har jobbet intenst med denne saken i lang tid.

Les også: Hjelpeorganisasjon mener Sekkingstad ble tatt godt vare på

Presidentmøte

Filippinenes fredsminister Jesus Dureza skal ha møtt det frigitte gisselet Kjartan Sekkingstad, ifølge en militærtalsmann på Filippinene.

– De siste rapportene mine går på at Dureza har møtt Sekkingstad i leiren til MNLF, sier militærtalsmann Filemon Tan til NTB søndag morgen.

Været var for dårlig til å fly Sekkingstad, som ble løslatt lørdag, til Davao, og han måtte derfor tilbringe natten hos lederen for separatistgruppen Moro-folkets nasjonale frigjøringsfront (MNLF), som Filippinene har en fredsavtale med.

Ifølge Tan skal Sekkingstad og Dureza nå være på vei til Davao i privatfly, men han mangler en endelig bekreftelse på hvorvidt flyet har forlatt Sulu-provinsen. I Davao skal Sekkingstad møte med Filippinenes president Rodrigo Duterte.

UD jobber med å få opplysningene bekreftet, opplyser de til NTB søndag.

Sekkingstad er frigitt. Se video under:

Hentes fra leir

I 08-tiden søndag opplyser viseguvernøren i Sulu, Abdusakur Tan, til VG at han og Dureza nå har hentet Sekkingstad i leiren MNLF.

Viseguvernøren sier til NRK at MNLFs leder Nur Misuari ikke vil komme til Jolo fordi det er en arrestordre på ham. Dureza og Tan dro derfor til MNLFs leir for å hente Sekkingstad.

Dureza bekreftet lørdag at Sekkingstad er i god form, og han sa at president Duterte skulle reise til Davao for å møte nordmannen. Duterte var ordfører i Davao i flere perioder før han ble landets president i juni.

Les også: Harde kamper der Sekkingstad ble holdt fanget

Les også: Video viser Sekkingstad be for sitt liv

Nesten et år

Kjartan Sekkingstad ble bortført av Abu Sayyaf sammen med de to canadierne John Ridsdel og Robert Hall og Halls filippinske kjæreste Marites Flor i september i fjor. De ble tatt på feriestedet Oceanview Resort, der Sekkingstad var daglig leder. Han har bodd flere år på Filippinene. Ferieanlegget ligger på den lille øya Samal, like utenfor Davao, lengst sør i landet.

Ridsdel og Hall ble drept da kravet om løsepenger ikke ble innfridd, mens Flor ble sluppet fri i juni. Sekkingstad har angivelig blitt holdt fanget på øya Jolo.

Følg NTBs direkterapportering:

Populært