Meny

Barneombud krever fortgang for å redde LAR-barn

Barneombud Anne Lindboe mener helseministeren og Helsedirektoratet svikter barn av kvinner i LAR-behandling. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseminister Bent Høie (H) vil gjennomføre en konferanse før retningslinjene for gravide på LAR-behandling kan revideres. Barneombud Anne Lindboe krever umiddelbar handling.

– Mens vi venter på konsensuskonferansen til Helsedirektoratet, fødes barn med smerter og abstinenser og fare for varige hjerneskader. Vi har mer enn nok kunnskap om dette til å handle nå, sier barneombud Anne Lindboe til Aftenposten.

Det fødes rundt 40 barn årlig som har sterke abstinenser som følge av at moren har vært under legemiddelassistert behandling (LAR). I vår vedtok Stortinget at kvinner i LAR-behandling skal få bedre informasjon om risikoen barnet utsettes for hvis de blir gravide. Kvinner i behandling som ønsker barn, får ikke hjelp til nedtrapping.

Stortingsrepresentant Ruth Grung (Ap) stilte forrige uke et skriftlig spørsmål om når retningslinjene skal bli revidert i samsvar med Stortingets enstemmige vedtak. Helseministeren svarer at han venter på konsensuskonferansen, noe han mener ikke er trenering av Stortingets vedtak.

– Når jeg i tillegg ønsker at helseforetakene skal sørge for at kvinner som planlegger å bli gravide, får et reelt tilbud om nedtrapping, mener jeg det er et signal om det motsatte.

Populært