Meny

Ny klinikk tilbyr abort i Oklahoma City

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oklahoma City (NTB-AP): For første gang på over 40 år åpner en ny kvinnehelseklinikk som tilbyr abort i Oklahoma. Delstaten har noen av de strengeste abortlovene i USA.

Stiftelsen Trust Women står bak den nye klinikken, som nylig tok imot sine første pasienter i delstatshovedstaden Oklahoma City. Etter at en annen klinikk stengte i fjor, er byen den største i USA uten et tilbud til kvinner som ønsker å ta abort, opplyser stiftelsen. I hele staten er det bare tre klinikker som utfører aborter.

Den nye klinikken er mer enn en abortklinikk og tilbyr også gynekologiske tjenester, familieplanlegging, prevensjon og nødprevensjon, i tillegg til bistand i forbindelse med adopsjon.

– Hvis du ser på denne delen av landet, er det en mangel på reproduktive helsetjenester, og i det hele tatt en generell mangel på tilgang til helsetjenester. Det er vanskelig for kvinner å finne gynekologer eller obstetrikere som kan bistå ved fødselen, sier grunnleggeren av Trust women, Julie Burkhardt. Trust Women åpnet sin første klinikk i Kansas i 2013, etter at legen George Tiller, som Burkhardt hadde jobbet med i flere år, ble skutt og drept av en abortmotstander.

I fjor vedtok delstatsforsamlingen i Oklahoma en lov som innebærer opptil tre års fengselsstraff for personer som utfører aborter. Guvernøren Mary Fallin, som selv er abortmotstander, la ned veto mot loven, fordi mener den var for vagt formulert og ikke holdt mål.

De siste årene er det innført en rekke innstramminger, som obligatorisk ventetid, forbud mot enkelte metoder og ekstra krav til leger som utfører abort. En rekke søksmål gjør at de fleste vedtakene er satt på vent inntil domstolene har sagt sitt. (©NTB)

Populært